imageKomt de berg niet naar Mohammed, dan zal Mohammed naar de berg moeten.

Een komkomkrokant, een pittige knabbel, een chocobom of een zoete kus: dit zijn allemaal hapjes met verse groente en/of fruit, ook wel smaakbommen genoemd. De Belgische groentekok en voedingsconsulent Frank Fol heeft deze gezonde snacks ontwikkeld. Sinds september liggen ze in de Belgische supermarkten. Hij wil vooral de groente- en fruitconsumptie bij jongeren bevorderen.

Enthousiast
Het klinkt cliché, maar volgens Fol slaat de smaakbom bij velen ook echt in als een bom. De groentekok heeft 15.000 kinderen en ouders de gezonde snack laten proeven en 70% reageerde heel positief, van de 16-18 jarigen was 80% enthousiast en maar liefst 99% van de ouders was te spreken over de smaakbom. “Ongeveer 90% van de ouders wilden het gelijk bestellen”, zegt Fol.
Légumaise
In de smaakbommen zitten geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen en je hebt ze in groente- en fruitvarianten. Ze worden in supermarkten als GB en Carrefour in glazen potjes van 100 gram verkocht. Het wordt geproduceerd door Univeg in België. Het bijzondere aan het product is dat het légumaise bevat, een gezond alternatief voor mayonaise op basis van groente. In légumaise zit 15% koolzaadolie met omega 3. In de halfgegaarde groente zitten kruiden en zout.

Voedingscentrum
De Belgische groentekunstenaar is al een aantal keer door het Voedingscentrum uitgenodigd om demonstraties te geven. Tijdens de Week van de Smaak, eind september, konden Nederlandse kinderen in Valkenburg (L) de groente- en fruitsnacks proeven. Fol leerde ze ook om een Smaakbom te maken. “De Smaakbom is een mooi product. De légumaise in plaats van een vette saus is erg smakelijk”, zegt Ineke Volkers van het Voedingscentrum. De organisatie zegt Fol te steunen in zijn streven om de consumptie van groente en fruit te bevorderen.

Verkrijgbaar
De groentekok is in onderhandeling met partijen in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Portugal en Nederland om het product daar in de schappen te krijgen. In Nederland is de Smaakbom nog niet verkrijgbaar. Fol hoopt in 2008 meer duidelijkheid te krijgen waar en wanneer zijn gezonde hapjes in Nederland te koop zijn. Bedrijven kunnen de Smaakbommen in ieder geval bestellen bij groothandel Kruidenier Food Services in Rotterdam.


bron: Smaakbom met dank aan VMT
Dit artikel afdrukken