“Niks aan de hand”, zei president François Hollande in juli tegen zijn boeren. “Mijn ministers en ik hebben maatregelen genomen om de supers en verwerkers in de tang te nemen en jullie prijzen te verbeteren.” Aan de grenzen plunderden een paar dagen later Franse boeren vrachtwagens. In Engeland plunderen boeren inmiddels de supers.

Onze staatssecretaris van Economische landbouwzaken stuurde een brief naar Parijs. Dat kon allemaal niet, zei ze. Onze varkensboerenvakbond zag dat anders: de Fransen steun, dan wij ook. Niemand het door dat de chiquere melkboeren van LTO eigenlijk al vóór de boel in Frankrijk ontplofte al gezegd hadden: we zijn failliet, dus geef ons die superheffing maar terug.

Het is een rare zomer.

Niet de EU-belastingbetaler, maar die malle boeren die al teveel maken, moeten betalen voor het nog verder verpesten van hun eigen markten. Hollande pakt daar de supers en verwerkers voor. Sieta weet dat ze de boeren zelf moet hebben.
Wij vinden Hollande een malloot en zijn boeren hufters die op de bon moeten. Een Hollands Kamerlid stelde zelfs voor dat Nederland niet meer meewerkt het innen van onze verkeersovertreding in la douce France tot de vrachtwagenplunderaars gepakt zijn. En dat terwijl onze keurige LTO-boeren al vóór de Fransen de snelwegen blokkeerden een greep in de EU-kas probeerden te doen.

Op 7 september gaan de EU landbouwministers het hebben over hun boeren die er ondanks het ondernemende beleid alleen maar in slagen steeds minder te verdienen.

Niemand weet hoe het verder moet. Maar gelukkig was daar opeens Sieta van Keimpema van de European Milk Board. Velen denken dat ze een zweverige activiste is waar je voor op moet passen. Toch stelt ze juist iets heel praktisch voor.

Zelfs D66 had het kunnen bedenken, zei een boerenlobbyist. Als dure overproductie een hele sector onderuit dreigt te halen, schreef ze op Foodlog, laat je degenen die daarmee doorgaan een dikke boete betalen. Niet de EU-belastingbetaler, maar die malle boeren die al teveel maken, moeten betalen voor het nog verder verpesten van hun eigen markten. Hollande pakt daar de supers en verwerkers voor. Sieta weet dat ze de boeren zelf moet hebben.

Eigenlijk een hartstikke slim plan. Op 7 september heeft de EU het erover. Of ze in Brussel snappen dat de boeren zelf het probleem zijn, gaan we dan zien. Zo niet, dan bent u aan de beurt. Net als in Frankrijk. Natuurlijk klopt daar niets van, maar die ministers moeten wel wat.

Deze column verscheen midden augustus in de Levensmiddelenkrant; vanwege het nieuws dat de EU ingrepen in winkelprijzen overweegt, is hij weer actueel geworden.

Fotocredits: het 'ingrijp'bericht in Boerderij Vandaag, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken