De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Rijstplant overleeft onder water dankzij gen dat groei versnelt in 'alles of niets'-mechanisme
Hoe en waarom rijstzaad onder water kan ontkiemen en groeien was onduidelijk. Een studie, verschenen in Nature, legt uit dat het nieuw ontdekte gen AG1 helpt. AG1 verplaatst energiereserves efficiënt naar de groeiende scheut. Het gen creëert een ‘alles of niets’ mechanisme dat het zaad laat denken dat er meer suiker naar de scheut moet, daar waar de plant groeit. Hierdoor groeit de plant sneller en bereikt hij het wateroppervlakte in een korte tijd, schrijft Science Daily. Het mechanisme werkt tot een waterdiepte van 10 centimeter en activeert zodra het zaad onder water is. Onder water overleven van rijstzaad is belangrijk voor het zogeheten ‘directe zaaien’. Het is dan niet nodig het zaad eerst te laten ontkiemen en dan de jonge plantjes in het water uit te zetten. Indica zaad, een van de meest geteelde rijstsoorten in tropisch Azië, mist de mogelijkheid om onder water te groeien. De soort heeft het AG1 gen niet.

FL 2. Slijtersunie eist verbod wijnverkoop in boekhandel
De Koninklijke Slijtersunie spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Zwolle om de verkoop van wijn in de Zwolse boekwinkel Waanders In de Broeren te stoppen. Dat meldt RetailNews. De boekhandel verkoopt serviesgoed en wijn bij de wijnboeken. Hoewel de winkel is voorzien van een horeca-afdeling met de vereiste vergunningen, dient de verkoop van alcohol officieel in een afgesloten ruimte met eigen voordeur plaats te vinden. De eigenaar van Waanders erkent dat hij strikt genomen de regels overtreedt, maar wijst op de RetailAgenda. Die staat in bepaalde zones experimenten met retail en horeca toe. "Wij zitten in zo'n gebied", aldus Waanders. De gemeente Zwolle handhaaft daarom de Drank- en Horecawet niet.
Het is niet de eerste keer dat de Slijtersunie de wijnverkoop in boekhandels aanpakt. In 2010 kreeg een boekhandel in Roosendaal een boete opgelegd voor de verkoop van wijn.

FL 3. Haribo in 'berenoorlog' definitief in het ongelijk gesteld
Het Duitse snoepbedrijf Haribo is door de federale rechtbank in Duitsland in het ongelijk gesteld in het al jaren voortslepend conflict met de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt. Lindt bracht in 2012 een chocoladebeer in goudpapier met een rode strik op de markt. Haribo claimde dat dit een inbreuk was op zijn merk Goldbär, gummibeertjes in een verpakking met een gouden beertje met een rode strik. De consument zou er door in de war raken. In eerste instantie kreeg Haribo gelijk en stelde de rechtbank dat klanten inderdaad de twee merken door elkaar zouden kunnen halen. In hoger beroep zag de rechtbank echter 'onvoldoende gelijkenis'. Nu heeft het federale Hof bepaald dat "De verkoop door Lindt van chocolade-figuurtjes in de vorm van een beertje verpakt in goudpapier met een rode strik noch een inbreuk is op het merk Goldbär van Haribo noch een verboden imitatie van de gummibeertjes", meldt Le Point.

FL 4. Bosbessen en bloemkool helpen bij gewichtsverlies, aardappels en erwten maken dik
Onderzoekers van de Harvard University constateren dat bepaalde soorten groente en fruit dikker of juist dunner maken. Aardappels, maïs en erwten zijn niet bevorderlijk om gewicht te verliezen. Bosbessen, pruimen en bloemkool zijn wel goed om de kilo's kwijt te raken. In de studie volgden ze ruim 130.000 Amerikaanse mannen en vrouwen. Gedurende 24 jaar vulden de deelnemers iedere 4 jaar een vragenlijst in waarin ze van 131 soorten voeding aangaven hoe vaak ze dat aten. Ook noteerden ze andere leefstijlaspecten als roken en beweging en gingen ze regelmatig op de weegschaal.
De resultaten toonden een verband aan tussen een hogere inname van groente en fruit en een afname in gewicht. Fruit - met name bosbessen, pruimen, peren en appels - was daarbij twee keer zo goed als groente. Reden hiervoor is dat mensen een calorierijk toetje vervangen door fruit. Groenten als bloemkool, broccoli en spruitjes scoorden het best bij de groente. Zetmeelrijke groenten zorgden op de lange termijn voor een toename in gewicht. Een handje bosbessen per dag leverde over 4 jaar bijna 1,5 pond gewichtsverlies op. Onderzoekster Monica Bertoia zegt: "Hoewel het resultaat maar klein lijkt, kan het met alle verschillende voedingsmiddelen bij elkaar een groot verschil maken".

FL 5. Bijna helft Amerikaanse vis en schaaldieren verspild
Een recent onderzoek suggereert dat in de VS jaarlijks 47% van de eetbare aanvoer aan vis en schaaldieren verloren gaat. Dat is doodzonde, omdat enerzijds consumenten het advies krijgen meer vis te eten en er anderzijds sprake is van een enorme druk op de wereldwijde visvangst door onder andere overbevissing en klimaatverandering. Wil iedereen de aanbevolen hoeveelheden vis daadwerkelijk kunnen eten, moet de productie omhoog en de verspilling van zeedieren snel naar beneden, schrijft Newswise. Een deel van de verspilling vindt plaats tijdens de distributie en retail. Daarnaast is de zogeheten bijvangst (het overboord zetten van 'ongewenste' vis) verantwoordelijk voor 32% van de verspilling. Het grootste deel van de verspilling is aan de consument toe te schrijven: 51-63%. De onderzoekers schatten dat het jaarlijkse verlies groot genoeg is om 10 miljoen mannen of 12 miljoen vrouwen een jaar lang van voldoende eiwitten te voorzien. Oplossingen om de verspilling terug te dringen zijn het voor consumptie aanwenden van de bijvangst, aanbieden van kleinere porties en het stimuleren van de consumptie van diepvriesvis.

FL 6. Gemeenschappelijke vleeslocker maakt come-back in de VS
Voor de komst van de diepvriezer voor consumenten, was de gemeenschappelijke vleeslocker een gangbaar begrip in het Amerikaanse leven. Nu maken ze hun herintrede, meldt Grist. Prijs- en kwaliteitsbewuste consumenten zijn er in geïnteresseerd voor bijvoorbeeld de opslag van een heel varken. Een heel varken kopen is meestal goedkoper en bovendien weet je waar het vandaan komt. Maar de meeste gezinsdiepvriezers zijn te klein voor de opslag van zulke grote hoeveelheden vlees. In Corning opende vorige week Cornell Co-operative Extension een moderne gemeenschappelijke vleeslocker. Afhankelijk van de grootte huur je al een locker voor €4,50 tot €7,20 per maand. Zo komt ook voor kleinbehuisde hippe stadsbewoners groot vlees weer binnen handbereik. Al moeten ze er wel even de deur voor uit.

FL 7. HelloFresh verviervoudigt omzet
Het aantal wereldwijde klanten van maaltijdboxenbezorger HelloFresh groeide de eerste helft van dit jaar met meer dan 400% naar 402.000. HelloFresh leverde 18.2 miljoen maaltijden (een stijging van 350%) en genereerde daarmee een netto-omzet van 112.5 miljoen euro, meldt het halfjaarbericht. Dat is ruim 4 keer meer dan over de eerste helft van 2014. Voor de rest van dit jaar verwacht de Rocket Internet-dochter de stijgende lijn vast te houden. Dat zal mede te danken zijn aan de uitbreiding in de VS, waar HelloFresh 2 nieuwe distributiecentra neerzet, meldt RetailNews. De maaltijdboxenaanbieder is inmiddels in 7 landen actief, sinds 2012 in Nederland. Vorig jaar realiseerde HelloFresh een brutowinstmarge van 13,4%, de eerste 6 maanden van dit jaar zijn goed voor 15,7%. Na een nieuwe investeringsronde waar 75 miljoen euro werd opgehaald, is HelloFresh nu zo'n 2,6 miljard euro waard.

FL 8. Biodynamische landbouw groeit gestaag
Het aantal biodynamische land- en tuinbouwbedrijven met het Demeterkeurmerk neemt toe, blijkt uit de Demeter Monitor over 2014. Van het Nederlandse biologische areaal is nu 10% biodynamisch. Boeren schakelen over naar biodynamisch omdat ze willen doorontwikkelen. De groeiende markt van producten met een Demeterkeurmerk is aanlokkelijk. Deze productgroep heeft minder last van prijsschommelingen door het vaak regionale karakter. Biodynamisch gaat verder dan biologisch. Boeren werken met de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de sterkste grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Deze manier van landbouw blijkt goed voor de grond. Biodynamische grond is luchtiger, vruchtbaarder en beter bestand tegen klimaatschommelingen.

FL 9. Europese Commissie zint op maatregelen tegen lage zuivelprijzen in supermarkten
Directeur-generaal landbouw Joost Korte van de Europese Commissie zei vanmorgen op de World Dairy Summit in Vilnius dat de Europese Commissie (EC) maatregelen in voorbereiding heeft om de lage supermarktprijzen voor zuivel tegen te gaan. Korte ging niet in op de precieze aard van de maatregelen. Wel zei hij volgens Dairy Reporter gecharmeerd te zijn van een onafhankelijke autoriteit die er in landen als Engeland, Spanje en Litouwen voor zorgt dat boeren niet in een ongunstige onderhandelingspositie ten opzichte van melkinkopers terecht komen. Eurocommissaris Phil Hogan zou begin komend jaar een duidelijke structuur voor geheel Europa vanuit deze aanpak willen implementeren.
Korte en Hogan lijken dus op een vorm van interventiebeleid te zinspelen. In mei dit jaar gaf Korte nog aan dat een vrije marktbeleid met de nadruk op producten met een hoge toegevoegde waarde de kern van het EU zuivelbeleid zou moeten zijn.

FL 10. Restaurant De Ziende (Nieuwkoop) wil eerste glutenvrije restaurant worden
Restaurant De Ziende in Nieuwkoop wil het eerste glutenvrije restaurant van Nederland worden. Eigenaar Martijn van Kempen kocht het hotel-restaurant in juli en wil de landelijke primeur hebben. 
Sinds van Kempen eigenaar is, serveert hij al glutenvrije koekjes.
Alle zoetigheden in het restaurant zijn huisgemaakt en glutenvrij, ook de brownies en de boterkoek. “Niemand proeft het verschil”, zegt hij. Smaak is bij glutenvrij eten wel vaak een probleem. Dat komt volgens van Kempen vooral omdat veel glutenvrije producten ook eiwit- en lactosevrij zijn. “Dat wil ik niet, ik wil alleen producten die glutenvrij zijn”. Op de nieuwe menukaart prijken ook glutenvrije pasta en glutenvrije sauzen. Het is nu nog zoeken naar een lekker glutenvrij broodje dat niet van gewoon brood te onderscheiden. Dan mag De Ziende zich het eerste glutenvrije restaurant van Nederland noemen.


WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Giornale di Brescia', wolfB1958
Dit artikel afdrukken