Sherry maakte al bij de eerste import in de jaren 70 een verkeerde start. Het drankje kwam op de markt in een goedkope versie en al snel kreeg het de naam een drankje voor oudere vrouwen te zijn. Het 'sherrydieet', waarbij je bij iedere maaltijd één of twee glazen sherry moest drinken, bracht de reputatie al helemaal niet veel goeds. Het drankje veranderde van een smaakvol aperitief in een goedkope borrelwijn.

2.0
Nu presenteert Paola Medina 'Sherry 2.0'. De versterkte wijn uit Andalusië maakt een herstart onder wijnliefhebbers. Sherry past bij smaken die niet makkelijk te combineren zijn met wijn. Er is een brede variatie in soorten sherry, van 'licht en fris en hartstikke droog tot diep donker en zwoel', wat maakt dat het is te drinken als aperitiefje, bij het eten of bij het dessert. Welke sherry het best combineert met welke smaken van voeding staat te lezen in het boek 'Vinos de Jerez', het boek dat Paola Medina bij haar stand uitdeelt om mensen weer in aanraking te laten komen met deze temperamentvolle wijn.

Shapas
Een heel Spaanse combinatie van sherry met een hapje is 'shapas'; een samenvoeging van sherry en tapas. Het idee hierbij is dat een schaaltje met een klein hapje geserveerd wordt bovenop het glas met een bijpassende sherry. Op deze manier hoopt Medina horeca en consument te overtuigen van deze Jerez-wijn.

Fotocredits: Shapas, Marjolein Streur
Dit artikel afdrukken