Tijdens een 'wervelende verkiezingsshow' op de landbouwbeurs Agriflanders in Gent is zaterdagavond de 35-jarige Mieke Verniest verkozen tot Schoonste (Mooiste in het Nederlands) Boerin van Vlaanderen 2017-2018. De 9 kandidates werden door een vakjury van 10 landbouwjournalisten beoordeeld op criteria als spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, kijk op de landbouwsector en gezond boerinnenverstand.

Praktijkproeven in plaats van badpakken
Tijdens de beurs, de grootste land- en tuinbouwbeurs van Vlaanderen, moesten de kandidates ook een aantal praktijkproeven uitvoeren, zoals het hanteren van de kettingzaag, rijden met een 'gator' en een reanimatietest.

Er zat geen badpakkendéfilé aan deze verkiezing vast
Zorgboerderijen en hoevewinkels
Van de 9 kandidates bleken maar liefst 4 boerinnen een zorgboerderij te hebben, al dan niet 'erbij'. Zulke boerderijen vangen mensen met afwijking op en helpen hen aan een zinvolle dagbesteding. Ze blijken goed te combineren met paarden, sierteelt, vleesvee en groenteteelt. Een andere grote gemene deler is hun directe verkoop van eigen producten als kaas en ijs, groente en vlees in de boerderijwinkel.

Winnares Mieke Verniest heeft een zeugen- en akkerbouwbedrijf en produceert 400 biggen per maand. "De winnares verklaarde geëmotioneerd dat het niet vanzelfsprekend is dat zij zelf nog boerin is vanwege de crisis in de zeugenhouderij. Ze vindt het "helemaal fantastisch" dat ze nu schoonste boerin is. Verniest draagt haar overwinning op aan alle varkenshouders die ondanks de crisis nog steeds volhouden.

Ambassadrice
Schoonste Boerin Mieke Verniest krijgt als prijs gedurende een jaar een John Deere tractor in bruikleen. Ze ontving het lint van Schoonste Boerin uit handen van minister van Landbouw Joke Schauvliege, die er op wees dat veel te weinig bekend is hoe belangrijk de rol is die vrouwen spelen op de Vlaamse boerderijen. “Het is daarom goed dat we een ambassadrice voor de sector zoeken, en geen ambassadeur. Het moet iemand zijn die de ‘boer kan opgaan’ en het goed kan uitleggen. Iemand die de landbouw kan promoten en toont dat we fier mogen zijn op de sector”, zei Schauvliege.

En weet je wat ik geweldig vind? Er zat geen badpakkendéfilé aan deze verkiezing vast. Tussen alle blote boeren- en boerinnenkalenders die de boerenstand moeten promoten, is dat eindelijk weer eens wat nieuws.
Dit artikel afdrukken