En dat is best een bijzondere stap voor het grootste detailhandersconcern ter wereld. Nooit eerder maakte Walmart zelf de levensmiddelen die de supermarktketen in de schappen heeft staan; het kocht alles in bij andere producenten. In Fort Wayne staat straks meteen de grootste melkfabriek van de Verenigde Staten. Er komt straks genoeg volle, halfvolle, magere én chocolademelk uit de fabriek om 500 Walmart-vestigingen in Illinois, Indiana, Ohio, Michigan en Northern Kentucky van verse melk te voorzien. Walmart heeft in de VS in totaal zo'n 4.800 vestigingen.

De grondstof - melk - komt van 30 melkveehouderijen uit Indiana en Michigan, in een straal van zo'n 225 kilometer rondom de fabriek. Woordvoerder Molly Blakeman liet niets los over de kosten van de nieuwe melkfabriek, maar gaf wel aan dat het om een 'majeure investering' ging.

Walmart kondigde in 2016 al aan een eigen melkfabriek te zullen bouwen in Fort Wayne. Toentertijd zei Tony Airoso, senior vice-president sourcing strategy van Walmart: "Door onze eigen zuivelfabriek te exploiteren en direct met de zuivelketen in het Midwesten te werken, zullen wij onze operationele kosten verder kunnen verlagen en die besparingen aan onze klanten kunnen doorgeven zodat zij geld kunnen besparen. Deze fabriek is een voorbeeld van hoe we altijd efficiëntie vinden binnen de supply chain zodat we dagelijkse lage prijzen en boodschappen van hoge kwaliteit kunnen leveren."

Dit artikel afdrukken