De bank verwacht dat de zuivelketen tot diep in 2021 de gevolgen van de coronacrisis zak merken. Pas na een jaar ontstaat mogelijk weer een nieuw evenwicht in de markt, denkt de Utrechtse internationale agro en food bank. Met name de export zal voor een groot deel stilvallen. Dat raakt de Nederlandse sector heel sterk, omdat ons land niet alleen binnen Europa, maar ook een groot-exporteur is op de buiten-Europese markt.
Rabobank verwacht dat China 30 procent, een belangrijke bestemming voor Nederlandse zuivelverwerkers, minder melkpoeder zal invoeren. Ook is te te verwachten dat de vraag vanuit het Midden-Oosten en Afrika duidelijk zal afnemen. In Noord-Afrika en voor Zuid-Amerika ziet de bank een afname van 20% ten opzichte van de gebruikelijke stromen waar de gehele keten van boer en zuivelfabriek tot vervoer naar de eindklant is ingericht.
Waar je misschien niet direct aan denkt zijn bijv. noten.
Voordelen van noten zijn o.a. dat ze goed in de kringloop landbouw passen door bijv. stroken teelt toe te passen.
Omdat noten een plantaardig produkt is past het goed in ons (toekomstig) eetpatroon.
Zoals amandelen en haxelnoten. Amandelen komen nu uit Californië. Waar de teelt er veel water vraagd.
#14 Zou jij je bouwplan rigoureus omgooien en al die gewassen die nu niet breed vermarkt worden gaan telen in de hoop dat er afzet voor komt?
Of laat ik het anders stellen kun je gericht voedingsmiddelen opnoemen die we hier zouden moeten gaan produceren en welke van buitenaf zouden we moeten verminderen, en hoe kansrijk zijn die.
ej #13, Er kan heel veel in Nederland op het land geproduceerd worden, waarvan de meeste groente- en fruitsoorten de supermarkt nooit heeft gezien. Van wat er in Nederland geproduceerd kan worden (op het land) is bijna niets meer over. Mensen praten over aardappels uien en kool, maar de overige 20-50 soorten groentes en fruit blijken onder de 'vergeten groentes' te vallen.
Mijn (groot)ouders hadden zoals bijna iedereen een snijbonenmolen in huis. In de zomer kwamen de snijbonen in grote getale op de markt. Het restant is nu nog slechts een klein plastic zakje snijbonen uit Marokko, te weinig en te duur om in te maken. Pastinaken hebben het nog wel gered, maar de rest vind je alleen nog bij de gespecialiseerde zaadhandel voor particulieren en (fruit)boom kwekerijen. Hoeveel van de 100 soorten Nederlandse pruimen heb jij deze zomer tussen juli en september in de winkel zien liggen?
#12 De vraag is alleen gaat de consument zijn eetgedrag aanpassen aan wat er in Nederland geproduceerd kan worden, als dat niet gebeurt kun je de landbouw hervormen tot je een ons weegt.
#8 Dick. De landbouw kan veel meer werkgelegenheid bieden wanneer het weer een basis wordt van onze cultuur. Sierteelt op gang houden met klimaatvraagstuk en pandemie aan parkinson bij de bollenvelden in het achterhoofd? Als we wat meer met het seizoen en de mogelijkheden die ons land biedt mee-eten, dan valt het met die import heus mee. We moeten qua voedselsoevereiniteit meer Europees en nationaal gaan denken. Er gaat export verloren, maar er kan heel veel voor terugkomen wanneer landbouw zich verbindt met designers, kleding, kleurstoffen, cultuur etc. Export moet gaan over kennis en hoogwaardige producten. Maar we hebben inderdaad wel behoefte aan nog meer verbeelding over hoe het er uit kan zien zonder die enorme afhankelijkheid - lees kwetsbaarheid - van in en export.