Aan Dry January doen op dit moment al 355 mensen mee die gaan stoppen of minderen met het drinken van alcohol in de eerste maand van het jaar. We zijn nu 12 dagen onderweg en benieuwd naar hoeveel onze deelnemers nu eigenlijk drinken en wat tot nu toe de ervaringen zijn.
In de poll antwoordt ruim 64% van de Foodlog-lezers “JA” op de vraag of hij of zij meedoet met Dry January. Bijna 47% zegt drank helemaal te willen laten staan en daarnaast gaat 17% proberen te minderen. Al deze 355 mensen hebben nu ongetwijfeld hun eigen ervaringen.
Tolerantie
Hoe goed je tegen alcohol kan, verschilt per persoon. De één (ondergetekende) ligt na twee glazen al onder de tafel, de ander heeft na twee flessen nog nauwelijks ergens last van. Dit hangt samen met je geslacht, lichaamsbouw en gewenning, maar ook andere factoren spelen mee. Omgevingsfactoren als geuren, kleuren en andere cues spelen ook een rol. Ben je in een bar waar je vaker drinkt, dan bereidt het lichaam zich voor op wat gaat komen, waardoor het niveau van tolerantie toeneemt. De maximale hoeveelheid die een persoon van gemiddeld postuur aankan is ongeveer 15 drankjes in twee uur; over die grens heen is de hoeveelheid alcohol dodelijk.
Gemiddeld genomen zorgt de alcohol tot ongeveer 0,08 promille door de aanmaak van onder meer dopamine voor een lekker, ontspannen gevoel. Verlegenheid verdwijnt, gesprekken gaan makkelijker en vreemden aanspreken kost ineens geen moeite meer. In het sociale leven is alcohol een gangmaker en voor sommige mensen bijna een noodzaak om zich vrijer onder mensen te kunnen begeven. In The Guardian verscheen afgelopen week een artikel met de titel: “What would Britain be without drink?” De titel spreekt al voor zich; alcohol zit diep verweven in de cultuur. Het antwoord op deze vraag luidde: gezonder en veiliger, maar ook meer geïsoleerd en serieuzer.
Reacties
In de reacties op de poll lees ik dat onze eigen hoofdredacteur ineens lekkerder slaapt, een ander hoopt dat de drang naar het biertje vermindert en dat het vinden van een alternatief soms nog niet zo makkelijk is. Zelf merk ik dat ik er minder moeite mee heb dan de mensen om mij heen die wel gewoon drinken. Samen drinken is ‘gezellig’, dus ben ik per definitie al minder gezellig. Nog voordat iemand iets op heeft. Ik vang ook schalkse blikken op van mijn gezicht naar mijn buik, of ik toch niet zwanger ben…? Gelukkig weet het overgrote deel van de mensen om mij heen nu wel van deze actie, dat scheelt een hoop uitleggen.
Wij zijn benieuwd naar hoeveel onze deelnemers normaal gesproken dronken en wat jullie nu merken, nu je gestopt of geminderd bent. Slaap je lekkerder of kan je nu juist niet meer inslapen, smacht je naar dat ene biertje of interesseert het je juist helemaal niks? Laat ons weten via de poll hoeveel je normaal gesproken drinkt. Zet vervolgens in de reacties hieronder wat je ervaringen met minderen of zelfs helemaal 'dry' gaan tot nu toe zijn.
Fotocredits: 'Stillleben', Alex Onkelix
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Tolerantie
Hoe goed je tegen alcohol kan, verschilt per persoon. De één (ondergetekende) ligt na twee glazen al onder de tafel, de ander heeft na twee flessen nog nauwelijks ergens last van. Dit hangt samen met je geslacht, lichaamsbouw en gewenning, maar ook andere factoren spelen mee. Omgevingsfactoren als geuren, kleuren en andere cues spelen ook een rol. Ben je in een bar waar je vaker drinkt, dan bereidt het lichaam zich voor op wat gaat komen, waardoor het niveau van tolerantie toeneemt. De maximale hoeveelheid die een persoon van gemiddeld postuur aankan is ongeveer 15 drankjes in twee uur; over die grens heen is de hoeveelheid alcohol dodelijk.
De maximale hoeveelheid die een persoon van gemiddeld postuur aankan is ongeveer 15 drankjes in twee uur; over die grens heen is de hoeveelheid alcohol dodelijkSociale impact
Gemiddeld genomen zorgt de alcohol tot ongeveer 0,08 promille door de aanmaak van onder meer dopamine voor een lekker, ontspannen gevoel. Verlegenheid verdwijnt, gesprekken gaan makkelijker en vreemden aanspreken kost ineens geen moeite meer. In het sociale leven is alcohol een gangmaker en voor sommige mensen bijna een noodzaak om zich vrijer onder mensen te kunnen begeven. In The Guardian verscheen afgelopen week een artikel met de titel: “What would Britain be without drink?” De titel spreekt al voor zich; alcohol zit diep verweven in de cultuur. Het antwoord op deze vraag luidde: gezonder en veiliger, maar ook meer geïsoleerd en serieuzer.
Reacties
In de reacties op de poll lees ik dat onze eigen hoofdredacteur ineens lekkerder slaapt, een ander hoopt dat de drang naar het biertje vermindert en dat het vinden van een alternatief soms nog niet zo makkelijk is. Zelf merk ik dat ik er minder moeite mee heb dan de mensen om mij heen die wel gewoon drinken. Samen drinken is ‘gezellig’, dus ben ik per definitie al minder gezellig. Nog voordat iemand iets op heeft. Ik vang ook schalkse blikken op van mijn gezicht naar mijn buik, of ik toch niet zwanger ben…? Gelukkig weet het overgrote deel van de mensen om mij heen nu wel van deze actie, dat scheelt een hoop uitleggen.
Wij zijn benieuwd naar hoeveel onze deelnemers normaal gesproken dronken en wat jullie nu merken, nu je gestopt of geminderd bent. Slaap je lekkerder of kan je nu juist niet meer inslapen, smacht je naar dat ene biertje of interesseert het je juist helemaal niks? Laat ons weten via de poll hoeveel je normaal gesproken drinkt. Zet vervolgens in de reacties hieronder wat je ervaringen met minderen of zelfs helemaal 'dry' gaan tot nu toe zijn.
Fotocredits: 'Stillleben', Alex Onkelix
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een nieuwe waarneming van mijn kant. Ik heb nog nooit in de afgelopen 20 jaar (misschien wel langer) zolang aaneengesloten geen alcohol gedronken. Het klinkt gek, maar: ik heb nu het gevoel dat dat eigenlijk heel lekker voelt. Dat glas wijn of dat biertje is trouwens ook heerlijk.
Het lijkt erop dat ik 'intermittent drinking' als zodanig als een genot ervoor.
NB: Marjolein, ik zou verlegenheid en schaamte rond dit onderwerp niet uitsluiten als drempels voor reactie.
Inderdaad weinig reacties, maar wel ruim 270 stemmers. Bij de aanmeldingen was een duidelijke piek te zien na het plaatsen van het bericht Facebook en nog een piek na het plaatsen op Twitter. Ik denk dus dat er veel mensen zijn die nog steeds meedoen, maar het aanmaken van een FL-profiel om te reageren een te hoge drempel vinden. Dus reacties of niet, we gaan gewoon vrolijk door! :-)
Dirk ik heb zojuist Hans een duim gegeven puur om jouw reactie daarop. Welgeteld zijn er zonder mij 6 reageerders. Van de 355? Lijkt mij ook onwaarschijnlijk.
Of ze durven niet of er zijn geen 355 FL'ers die mee doen aan dit ridicule fenomeen.
Je hebt kennelijk een heel eigen opvatting van de betekenis en het doel van Dry January Hans, waarin je oude religie/ethiek nog meezindert! Het heeft iets slinks!
#Marjolein : Je ben geabsolveerd, Marjolein. Dat was een zakelijke plicht, dus geen zonde.
#Dirk : Wat ik nu zeg is gevaarlijk. Maar juist bewust zondigen en steels genieten, behoort tot de aangename zaken van het leven. Even zelf meester zijn over goed en kwaad.
Filosoof Dick begrijpt dat dat nu juist een elementaire vorm van vrijheid in zich draagt.
#Dick : Klopt. Da’s dan ook de enige reden dat we regelmatig even de rem er op zetten. Zeker na de Kerstperiode waarin je betere wijnen drinkt. Je vernielt of verwent met betere kwaliteit je smaak, en wat je eerder apprecieerde, valt door de mand.
Maar mogelijk val je dus zelf door de mand.