- welk apparaten/dingen gebruik je om koffie te zetten (Filter/espresso/cafetiere/espressopotje/Grieks /Senseo, oplos- etc.)?
- welke koffie koop je zoal? (gemalen, ongemalen, welke merken, FT, met/zonder Buisman?)
- hoeveel koffie drink je?
- hoe waardeer je koffie buiten de deur?
Ikzelf drink 1-2 maal per dag redelijk onsnobistische koffie met een bodum cafetiere gezet. Wel met eigen molen gemalen en van liefst single estate koffie. Veel gemak, veel smaak en ook nog eens goed voor de koffieproducerende medemens en verantwoord kwa schadelijke en goede stoffen, zoals uitgetest op ratten, en met toch een beetje snobappeal. Koffie buiten de deur wordt steeds beter, maar blijft een gok.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inderdaad één van de leukere op Foodlog, maar ik ben 'em toen misgelopen. Alsnog dan maar. In de immense trits methodes en gewoontes mis ik er één. Eentje die ik zelf dagelijks (zo'n 3x) drink.
Koffie toebroek (kopi tubruk). Niets anders dan gemalen koffie, overgoten met water dat net van de kook af is. Het is bliksemsnel en er zijn geen apparaten nodig, behalve iets om kokend water te maken. Het wordt vaak wel, maar onterecht verward met Turkse- of boerenkoffie, echter deze laatsten worden letterlijk met koffieprut en al gekookt op de kachel of het fornuis. Veel Indo's drinken het met wat zoete gecondenseerde melk.
Het mogelijke cholesterolverhaal van ongefilterd laat ik geheel aan mij voorbijgaan. Om te voorkomen dat er korreltjes koffie blijven drijven helpt het de mok eerst voor 3/5de op te schenken, dan te roeren, 1/5 erbij weer ff roeren en dan de laatste 1/5 erbij en nogmaals roeren.
Verder in het assortiment en daadwerkelijk gebruikt: een aantal Bialetti's in verschillende formaten. Ik ga niet op reis zonder, vaak in combinatie met zo'n benzinebrander die op alles loopt wat maar branden wil, uitgezonderd diesel. Daarnaast een Lavazza Espresso Point (cupjes) en een Cono.
Ongebruikt: een aardewerken Melitta-filter en -kan, een ca 35 jaar oude DE filtermachine en een Bodum met doordrukfilter.
Verboden: de Senseo.
Evenals de magnetrondraad, is die over koffie drinken een van de leukere op foodlog. Goede koffie in de horeca is een heet onderwerp.
Waarom zijn veel horecauitbaters niet in staat om een kop koffie op de juiste temperatuur te serveren, het lauwe bakkie is zelfs in zaken van naam en faam normaal. Misschien moeten ze voortaan de kopjes maar in de magnetron opwarmen.
Heerlijke latte machiatto uit mijn JURA met overheerlijke espressobonen van Medellin Secret.
Soms een espresso met melkschuim.
's Middags thee, wel de verse thee en niet van die gore zakjes van de "bekende" merken.
Sjoerd:
Die 60 mm 1a rondfilterblaadjes worden aangeboden op marktplaats.
http://link.marktplaats.nl/178753395
Kijk maar.
H
Thuis dronken wij Nespresso, die erg lekker is, maar ik had genoeg van het kopen van die cups. Toen heb ik met rentepunten van de Postbank een prachtig Illy FrancisFrancis espressoapparaat gekocht, om nu eens echt met bonen en malingen en bijzondere smaken aan de slag te kunnen.
Helaas bleek na levering dat er identiek uitziende, maar totaal verschillende apparaten op de markt zijn. De mijne bleek alleen met Illy-pads te werken (ESE servings). Major bummer. Maar ik was niet assertief genoeg om daar de Postbank weer over te mailen en te doen. Dus dan maar zo. Is wel erg lekker, mooie crema en koffie gewoon bij AH te koop.
Nespresso-apparaat toch maar niet weggedaan, gaat wrsch verhuizen naar het werk. Op het werk nu vreselijk Autobar koffieapparaat, dat is niet te drinken. Met collega's Senseo gekocht, smaakt dan toch wat beter. Koop alleen de pads van merk Perfect, de mokka-variant. Alle andere pads zijn minder lekker, ook niet de van AH. Volgens mij gaat koffie uit Senseo na een paar maanden minder lekker smaken, vooral als je het met 2 kopjes tegelijk zet.
Soms weer zin in een koffietje uit zo'n Italiaans apparaatje.
En woonden we maar in Italie, dan hoefden we niet allemaal een volleerde barista te worden.