Het RIVM ontdekte dat Nederland slechter is gaan eten. Een medewerker vindt het voldoende aanleiding om politieke uitspraken te doen. Naar analogie van Denemarken zouden ongezonde producten duurder gemaakt mogen worden.
In NRC Handelsblad werd gisteravond aandacht besteed aan de jongste gezondheidspeiling van het RIVM. Geconstateerd wordt dat Nederland, met uitzondering van transvetten, ongezonder is gaan eten. Nederlanders zouden zelfs fors ongezonder zijn gaan eten. Onderzoekster Marga Ocké van het instituut zegt desgevraagd:
“Het is heel zorgwekkend voor de lange termijn. Mensen zullen vaker ziek worden en eerder sterven omdat zij de richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad negeren. “Heel globaal kan je zeggen dat dat 7.000 levens per jaar kost.”
Het belasten van ongezonde producten zoals in Denemarken is gebeurd, is wat Ocké betreft een optie.
Dit artikel afdrukken
“Het is heel zorgwekkend voor de lange termijn. Mensen zullen vaker ziek worden en eerder sterven omdat zij de richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad negeren. “Heel globaal kan je zeggen dat dat 7.000 levens per jaar kost.”
Het belasten van ongezonde producten zoals in Denemarken is gebeurd, is wat Ocké betreft een optie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is lastig om op basis van de verse voedselconsumptiepeiling te concluderen dat Nederland slechter is gaan eten. Vanaf 2003 zijn de voedselconsumptiepeilingen namelijk volgens een nieuw systeem uitgevoerd. Zoals het RIVM schrijft:
"Aan de nieuwe methode van gegevensverzameling was behoefte vanwege veranderde beleidsbehoeften, sociodemografische ontwikkelingen, trends in voedingsgewoonten en ontwikkelingen met betrekking tot onderzoeksmethodieken."
RIVM
Dit maakt vergelijken lastig.
Een "vettax" lijkt mij niet de oplossing. Nog steeds is er namelijk discussie over het effect van verzadigd vet op harde eindpunten zoals CHD. Bovendien is al reeds lang bekend dat de indeling van "verzadig" en "onverzadigd" eigenlijk genuanceerd zou moeten worden. Denk aan stearinezuur en laurinezuur.
Zou toch leuker zijn als ze verse producten goedkoper maakten. Is het gelijk voor de minder grote knip betaalbaar!
Mijn tip: een koolhydraattaks, een eiwittaks, een vettaks, snackbarentreeheffing, restaurantbelasting etc. Ja een taks op al ons eten. En drinken natuurlijk. Niet dus.
Voedsel en gedrag is een te complex verhaal voor regulering via belasting. Er is namelijk nauwelijks wetenschappelijke overeenstemming over wat ongezond is...