In de Ondertussen van zaterdag 9 november en zondag 10 november valt mij op:

- In de Quote 500 - de jaarlijkse ranglijst met de 500 rijkste Nederlanders - is de agrofood-sector goed vertegenwoordigd (Boerderij). Bovenaan de lijst prijkt al sinds jaar en dag Heineken-erfgename Charlene de Carvalho (bier). Maar ook agrarische ondernemers in aardappelen (Kees Meijer), vleeskuikens (Bert van den Brink) en zaden (Piet Mazereeuw) boeren goed. Ook met diergeneesmiddelen, vlees, nog meer zaden en zelfs schapen-, varkens- en koeiendarmen (Lex van Hessen) is veel geld te verdienen. Een aparte vermelding waard zijn de vele 'agrarische families: de kalfsvleesfamilie Van Drie, veevoerfamilie De Heus, zadenfamilie De Ruiter, melkmachinefabrikantenfamilie Van der Lely en zuivelfamilie Hoogwegt staan bij Quote voor miljoenen in de boeken. Niet in de lijst: de vele boeren die zich 'miljonair' mogen noemen op basis van hun grondbezit.

- Een klein kevertje plaatst de Nederlandse boseigenaren voor een groot probleem. Doordat de letterzetter in grote delen van Europa toeslaat, is de houtprijs gekelderd en wordt de markt overspoeld met hout uit Midden- en Oost-Europa (BNdeStem). Alleen al in Nederland is €20 miljoen nodig om bomen te herplanten, volgens de Nederlandse branchevereniging voor ondernemers in de bos- en houtsector. Naar schatting is een groot deel van de 12.500 hectare fijnspar in Nederland aangetast en inmiddels blijkt de letterzetter ook lariks te lusten. Bij een zo lage houtprijs loont het niet het afstervend hout te kappen en weg te halen, laat staan te herplanten. Kaalslag dreigt, met alle negatieve gevolgen voor het klimaat.

- De Belgische verouderingswetenschapper David van Bodegom vertelt in een fascinerend interview in De Morgen dat we "van plofkippen terug scharrelkippen moeten worden." Hoe oud we worden, hangt volgens hem samen met hoe intensief we leven. Veroudering is puur slijtage. Alles wat je gebruikt, slijt. Invloeden van buitenaf, maar ook puur het leven zelf, zorgen voor slijtage. Leef je trager, dan slijt je minder snel. Scharrelen dus, in beweging komen. "Wij zitten allemaal als plofkippen opgehokt in onze huizen en kantoren. We gaan met onze auto naar het werk, met de lift naar de kantine, en ’s avonds ploffen we neer op de bank. Het punt is: niemand zag ooit een giraf met overgewicht in de savanne. Die giraf scharrelt de hele dag zijn kost bij elkaar." Daar hoef je geen marathon voor te lopen, gewoon de was ophangen helpt ook al.

Onderwijl zijn boeren de Nederlandse politiek gaan beheersen. Het CDA liet midden oktober voor het eerst in de geschiedenis de boeren vallen. Dat deed de partij in de Brabantse Staten. Daar stemde het CDA voor een nóg strenger boerenbeleid dan in de andere provincies. Boeren zegden hun lidmaatschap op; de partij kwam terug op haar schreden. Afgelopen week stapten de twee CDA-gedeputeerden uit de coalitie van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant (NOS). Ze bliezen niet de coalitie op, maar vonden dat ze niet aan konden blijven. Er ontstond dus geen politieke crisis. Dat blijkt ook, want de GroenLinkse gedeputeerde Rik Grashoff noemt de plannen van de provincie nu opeens minder hard (Omroep Brabant).
Het gedraai van het CDA werkt in het voordeel van de boeren. Zoiets gebeurde ook op het landelijke congres van het CDA gisteren in Utrecht. De onder boeren populaire Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dreigde haar CDA-lidmaatschap op te geven en stemmen mee te nemen naar een andere of nieuwe partij als de exportbelangen van boeren uit het verkiezingsprogramma zouden worden geschrapt. Hoewel wat beteuterd, moesten de opstellers van het moderne CDA-verkiezingsprogramma zij-aan-zij die eindelijk los wilden komen van ouderwets boeren hun nieuwe ideeën inslikken. De Nederlandse boer moest ouderwets flink voor de export kunnen blijven produceren. Die manier van denken leek eventjes van de politieke agenda te verdwijnen, maar blijkt nog springlevend. Opeens ging het CDA-congres alleen over boeren, schreef de NRC. Het landbouwministerie benoemde inmiddels een heuse directeur-generaal stikstof (Nieuwe Oogst)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken