De Chinese varkensvleessector zou, geconfronteerd met productietekorten en prijsstijgingen als gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, het tekort aan varkensvlees willen opvangen door reuzenvarkens te fokken.

Het blijkt vooral grote onzin. Het 'voorbeeldvarken' op de getoonde foto's is "geen monsterachtige Frankensteinvarkensreus, maar een normaal volwassen varken," vertelt veevoerexpert Carolien Makkink. "Beren en zeugen worden normaliter honderden kilo’s zwaar en een paar jaar oud, in tegenstelling tot vleesvarkens."

Wat consumenten zich niet realiseren, is dat vleesvarkens op het moment van slacht eigenlijk nog maar kinderen zijn. Hoewel een varken bij zijn geboorte een stuk lichter is dan een mensenbaby, weegt een vleesvarken bij de slacht 90-120 kilo ook al is het nog maar zo'n 6 maanden oud. "Zeugen zijn veel zwaarder (meer dan 300 kg)", zegt Makkink. "Daarom zijn er voor zeugen aparte slachtlijnen." Ze passen immers niet in de apparatuur voor vleesvarkens.

Reuzenvarkens om de varkenspestproblematiek op te lossen zijn overigens geen oplossing. Ook reuze uitgegroeide varkens kunnen de pest of een andere dierziekte krijgen. Bovendien bevat hun vleesbedekking een veel hoger percentage vet dan die van jonge dieren. Daar komt nog eens bij dat met het klimmen van de leeftijd de omzetting van voer in vlees drastisch afneemt, zodat het eten van ouder geworden varkens een nogal onzalig want onduurzaam idee is. "De Chinezen kunnen maar beter focussen op maatregelen als betere diergezondheidszorg, kwaliteitszorg, preventiemaatregelen, biosecurity etcetera," aldus Makkink.
Dit artikel afdrukken