Eén van de meest succesvolle herfstcampagnes van Starbucks betreft de pumpkin spice latte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zul je in deze specialty coffee alleen geen pompoen aantreffen. Wat er wel in zit? Pompoenkruiden oftewel pumpkin spice.

Deze pumpkin spice mix is het beste te vergelijken met de Nederlandse koek- en speculaaskruiden of de Engelse mixed spice. Net zoals bij deze kruidenmixen en zoals bijvoorbeeld bij de Oosterse kruidenmix Ras-el-Hanout zijn er een aantal basisingrediënten die in de mix voorkomen, maar per fabrikant of mix kunnen de verhoudingen verschillend zijn.

Kruidenmengsels
Basisingrediënten die je in ieder geval kunt tegenkomen in de pumpkin spice mix zijn: kaneel, gember, nootmuskaat, foelie, kruidnagel en allspice.  Het verschil met speculaaskruiden is onder andere dat er in pumpkin spice meer gember wordt toegevoegd en er wordt allspice en soms foelie aan toegevoegd. In speculaaskruiden en mixed spice vind je daarentegen vaak koriander en dat zie je niet in pumpkin spice voorkomen. Het zijn misschien kleine verschillen, maar het geeft toch een andere smaak.

Behalve in een latte worden deze pumpkin spice kruiden in deze tijd van het jaar bijzonder veel gebruikt in zoete en hartige pompoenrecepten. Maar net zoals Starbucks laat zien, zijn deze kruiden niet exclusief voor recepten met pompoen en dus ook een fijne toevoeging voor allerlei andere herfstachtige gerechten. Zo maak je er bijvoorbeeld heerlijke pumpkin spice koekjes mee.

Pumpkin spice koekjes
(recept voor 20 middelgrote koeken)

Ingrediënten
- 125 g (plantaardige) boter
- 100 g witte basterdsuiker
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el pumpkin spice (of 1 el speculaaskruiden)
- snufje zout
- 50 ml melk

Extra nodig: extra bakplaat of bak de totale hoeveelheid koekjes in twee keer.

Pumpkin spice
- 3 el gember
- 2 el kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl allspice

Bereiding
Mix de boter en suiker enkele minuten tot een romige massa.
Voeg bakmeel, pumpkin spice, zout en melk toe en klop met een mixer tot het deeg zich tot een bal begint te vormen.
Haal het deeg uit de kom, maak er een bal van en wikkel in een stuk plastic folie.
Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrooi je werkblad met bloem, rol het deeg uit tot een lap van 4 tot 5 mm dik. Steek de vormpjes uit en leg de koekjes op de bakplaat.

Bak de koekjes 10 – 12 minuten op 175 °C. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

Meer van Hazel vind je op haar site Cookie Cottage.

Fotocredits: Hazel Hardijzer.
Dit artikel afdrukken