Niet lang na de eerste Teaser Trailer liet de Nieuw-Zeelandse Parlementslid Jenny Salesa haar ongenoegen blijken op Facebook. Ze vind dat de halfgod te veel lijkt op iemand met obesitas en dat is "onacceptabel".

Ze krijgt bijval van andere Oceaniërs die ook ongelukkig zijn met de weergave van hun god. "In onze cultuur is Maui een persoon met goddelijke uitstraling. Hij wordt nu afgebeeld naar het Amerikaanse stereotype. Obesitas is een nieuw fenomeen omdat hun voedsel door onze keel wordt geduwd", zo is te lezen op sociale media. "Hij ziet eruit alsof hij alle vis rond de eilanden heeft gefrituurd en opgegeten". Volgens de mythe schiep Maui de Polynesische eilanden door ze uit de zee op te vissen.

Niet iedereen is het eens met de kritiek. Salesa en andere critici zouden voorbijgaan aan Disney's bedoeling om Maui als een sterk karakter neer te zetten. Nieuw-Zeelandse rugbyers laten voor elke wedstrijd hun befaamde 'haka' tonen. Disney had een de grote sterke god ook die kracht en zelfzekerheid laten uitstralen.


Dat het de gemoederen zo hoog doet oplaaien op sociale media, ligt aan de gevoeligheid van het onderwerp. Overgewicht is namelijk een groot probleem onder de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Polynesië. Ongeveer de helft van de volwassen Maori's kampt met overgewicht en 1 op de 4 Maori-kinderen kampt met obesitas.

Disney zelf heeft nog niet gereageerd. De film komt in december in Nederland uit, onder de titel 'Vaiana'.


Vaiana | Teaser Trailer (NL gesproken) | Disney NL
Dit artikel afdrukken