Het nieuwtje gonst al een paar dagen: je moet je tanden poetsen, dan krijg je geen hartinfarct. De kansen op hartkwalen nemen opmerkelijk af. Poetsen helpt misschien wel beter dan Becel.

Niet alleen de tandarts maant aan tot tanden poetsen, ook de cardioloog weet waarom tanden poetsen noodzakelijk is. Recent onderzoek toont aan dat door twee maal per dag de tanden te poetsen, het risico op een hartkwaal met 70 procent daalt in vergelijking met iemand die zelden de tanden poetst.

Voor het eerst is een duidelijke link tussen tandenpoetsen en hartkwalen wetenschappelijk vastgesteld, gepubliceerd in het British Medical Journal. Een Schots onderzoek onder meer dan 11.000 volwassenen maakt duidelijk dat mannen, rokers en ouderen minder vaak hun tanden poetsen. Net deze categorieën lijden vaker aan diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk wat ook al nadelig is voor het hart.Infecties
Tegelijk stelden de onderzoekers een duidelijk verband met het hart vast. Door niet te poetsen, krijgen heel wat bacteriën vrij spel. In een mond kunnen zo meer dan 700 verschillende bacteriën in grote concentraties voorkomen. Komen die in de bloedbanen terecht, riskeert men een chronische ontsteking van de aders. Chronische infecties zetten meer druk op het hart, met alle gevolgen vandien.

Tweemaal per dag
Volgens het onderzoek poetst 71 procent de tanden tweedagelijks, 61 procent raadpleegt de tandarts om de zes maanden.


Bron: AD, via hartaanval.nl
Dit artikel afdrukken