De inspanningen die de agrarische ondernemers moeten verrichten om aan de wensen te voldoen, moet zoveel mogelijk uit de keten worden vergoed. Wat niet uit de markt kan worden betaald via eigen merken (zoals 'Beter voor ...' van Albert Heijn), keurmerken (zoals Beter Leven van de Dierenbescherming) of industriestandaards (zoals samenwerkende bedrijven of een onafhankelijke standaard zoals GLOBALG.A.P. die stellen) moet uit de overheidskas komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ecosysteemdiensten die boeren kunnen leveren om de biodiversiteit, bodem-, water-, lucht- en landschapskwaliteit in Nederland te verbeteren.
Wat niet uit de markt kan worden betaald via eigen merken (zoals 'Beter voor ...' van Albert Heijn), keurmerken (zoals Beter Leven van de Dierenbescherming) of industriestandaards (zoals samenwerkende bedrijven of een onafhankelijke standaard zoals GLOBALG.A.P. die stellen) moet uit de overheidskas komenDit totale pakket moet resulteren in een kostendekkende exploitatie van gezonde boerenbedrijven. Vervolgens moet de stap naar het buitenland snel worden gemaakt, meldt het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. "Het grootste gedeelte van de productie wordt namelijk buiten Nederland verkocht."
Markt, ecosysteemdiensten, herstel Wijkers & Blijvers beleid en Agrifoodbusiness School
Het CBL benadrukt dat de overheid hierbij ook een rol speelt, maar dat zij van de markt moet afblijven. "De overheid moet actief beleid ontwikkelen en duurzaamheidsvraagstukken en ecosysteemdiensten financieren die maatschappelijk gewenst zijn, maar waar geen marktvraag voor is." Ook willen de supermarkten dat de overheid bijdraagt in de kosten die het gevolg zijn van natuur- en milieubeleid en dat boeren die moeten stoppen met hun bedrijf door het natuurbeleid ruimhartig worden gecompenseerd.
Aan het overleg namen naast de supermarkten (CBL, Jumbo, AH), Rabobank en LTO ook POV, NMV, NVP, NAJK, NFO, NAV, Agractie, Farmers Defence Force (FDF), Vion, FrieslandCampina en A-ware deel. Volgens het CBL gaat de komende periode in diverse gesprekken worden gewerkt aan het opbouwen van het vertrouwen om de realisatie van de ketens te doen slagen.
LTO Nederland meldt in een persbericht dat het doel is om standaards te ontwikkelen die de basis bieden om financiering door de markt te laten dekken via (keur)merken en industriestandaards én daarnaast door ecosysteemdiensten. Dat laatste moet gebeuren via het landbouwbeleid en de Green Deal. Ultiem doel is een zowel rendabele als duurzame land- en tuinbouw die zijn maatschappelijke opgaven oplost.
Er zal een Agrifoodbusiness School worden opgericht waar de gehele keten kan leren samen te innoverenLTO meldt voorts dat een Agrofoodbusiness School zal worden opgericht. Dat is "een beoogd nieuw samenwerkingsverband van verschillende Nederlandse universiteiten. Van daaruit zal een Agrifoodbusiness School worden opgericht waar de gehele keten kan leren samen te innoveren. De ambitie is om hiermee een leidende positie te vervullen in Europa als expertisecentrum".
Volgens het plan van LTO zou ook het ‘Wijkers en Blijvers’-beleid voor de landbouwsector moeten worden hersteld. Dat was een beleid dat boeren die de markt niet konden of wilden volgen, actief hielp plaats te maken voor boeren met toekomst en een verdienmodel. Van der Tak: “Nederland heeft te lang een beleid gevoerd waarin de boer door steeds strengere regels als het ware uit de markt werd gejaagd. De ketenbenadering geeft kansrijke boeren de ruimte. Dat engagement gaat de private sector aan. Commitment van de overheid is eveneens van belang: het creëren van sociale fondsen om boeren te helpen afvloeien én - omgekeerd - om kansrijke boeren plekken te helpen vinden die wijkers willen achterlaten. De private sector gaat nu zijn deel van de klus doen. Daar moet wat tegenover staan. Tijdens de formatie moet de politiek werk maken van het formuleren van een beleid van vergoedingen voor ecosysteemdiensten.”
In gesprek met boeren
Opvallend is de rol van FDF. De beweging rond voorman Mark van den Oever was aanvankelijk initiator van het ketenoverleg met het oog op het plan voor het keurmerk FarmerFriendly. Dit concept werd in februari echter al afgewezen door Jumbo en Albert Heijn, blijkt uit de zitting van vandaag. Een delegatie van FDF was vrijdag ook aanwezig om de oproep voor een beter verdienmodel te onderstrepen. LTO-voorman Van der Tak, wiens plan nu wel wordt overgenomen door de supermarkten, verwerkende bedrijven en Rabobank, ging met de boeren in gesprek op de trappen van de locatie waar de bijeenkomst werd georganiseerd. Het Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt (NAJK) laat in een persbericht weten "blij verrast" te zijn met het plan van de nieuwe voorman van de oude boerenorganisatie.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet Hermus,
Goed gezien!
Het punt is dat er maar op enkele onderwerpen massaal dezelfde belangen zijn, bijv. bij subsidie op asbestsanering. Natuurlijk is een onderwerp als betere beloning voor de boer en waardering en "eerlijke verdeling in de keten" ook iets wat vrijwel alle boeren aanspreekt, is ook logisch immers dan moet er buiten de eigen gelederen iets veranderen. Maar bij vrijwel alle andere onderwerpen daar is er enorme verdeeldheid, de stoppers vinden alles wel best als ze maar zoveel mogelijk beuren en de blijvers moeten opboxen tegen andere sectoren/belangen en geldstromen.
#148 Marco. Punt is dan bij samenwerking in een nieuw soort 'collectief'... wie en wat representeer je als clubs? Wat is je achterban? Hoe tel je die? Heb je contributie betalende leden in een vereniging, die al dan niet getrapt werkt en die periodiek verantwoording aflegt aan een achterban? Of is het een stichting? Is het een vereniging in oprichting, die dat blijft, omdat men eigenlijk als 'bestuur' aan de macht wil blijven?
Het vorige collectief daar had je bijv. 1 persoon met 2 petten van 2 organisaties, waren er een aantal kleine stichtingen, die net zoveel te zeggen hadden elk als de grootste (getrapte) ledenvereniging. Dat is als Malta en de VS in de Algemene Vergadering van de VN. Beide hebben 1 stem. Maar daar in de VN gaat het dan uiteindelijk in de Veiligheidsraad toch anders. Bijv. Mark vd Oever roept hard, zegt een grote achterban te hebben, maar wie vertegenwoordigt hij nu echt? (Of is hij niks meer dan een trekpop van een paar anderen?)
Een kleine NAV bijv. is qua structuur duidelijk. Netwerk Grondig? Ik zou het niet weten. Ik mis ook transparantie bij een FDF en Agractie hoe zij hun 'ledenachterban' (Hebben ze wel echte leden? Wanneer was hun oprichtingsvergadering, ondanks corona?) informeren. Juist bij nieuwe verenigingen is hun officiële oprichting altijd een groot feit wat breed uit wordt gemeten. Ik zie niks en lees niks. (Daar faalt de landbouwjournalistiek opzichtig. Waarom? Wat is daar het belang van div. zgn. journalistieke platforms?).
Het is me allemaal te schimmig. Ik zie ook tal van dwarsverbanden, wat het er allemaal niet echt lekkerder op maakt.
Ik zou als er een nieuw collectief gebouwd moet worden van een platform van echt officieel opgerichte ledenverenigingen. De rest mag adviseren.
Appgroepen en facebookpagina's van deze en gene hebben geen contributie betalende leden, die echte verantwoording af hoeven te leggen aan hun achterban(netje). Dat is roeptoeter zonder zelf echt verantwoording af te hoeven leggen.
Het is trouwens wel goed dat bijv. LTO kritisch benaderd wordt door ook niet-leden. Dioe moet scherp gehouden worden.
Ik vond het ook leuk, we willen met iedereen in gesprek maar wij bepalen de uitgangspunten!!!!
Andere partijen denken dan oh moeten wij beamen en bevestigen wat jullie bedacht hebben????
Bart, ik denk dat de beelden mooi 'zwaluwstaarten':
- het plan Veerman/Erisman/Poppe over grondpolitiek
- het plan van Agractie met zijn Europese dimensie en wat meer overheid
- het plan Van der Tak met zijn nadruk op de markt, wijkers en blijvers, eerst succes op de thuismarkt en vervolgens daarmee ook buitenlandse boeren verleiden in Europa
De grote vraag is nu natuurlijk: gaat het ook zwaluwstaarten of vechten boeren elkaar de tent uit zoals ze dat de afgelopen twee jaar hebben gedaan?
Mijn opmerking werd gemotiveerd door de opmerking in jullie persbericht dat jullie visie 'als uitgangspunt' moet worden genomen voor het gesprek over samenwerking.
Hoe moet dat gesprek verder plaatsvinden?
Een veeg teken is dat jullie eerst meededen met Veerman c.s. en daar nu alweer uit zijn gestapt.
Nee hoor Dick. Zoals je kunt lezen is onze visie breder en diverser dan alleen ketensamenwerking.
Erik en ik waren erbij in Utrecht en voorzover wij en de anderen weten is er niets 'besloten'. Wel is er de je welbekende denklijn besproken waarop door partijen gemotiveerd gereageerd is. Zoals je al wist stond deze route ook al in onze visie.