Tevens moeten we wel onze vleesconsumptie dringend terugdringen, zei ik, en ervoor zorgen dat dat niet alleen hier maar vooral overal in de wereld gebeurt. Moet dat echter met zoveel communicatief en gemakkelijk mis te verstaan manipulatief geweld?
In een aangepaste vorm verscheen het stuk vandaag in de printeditie van De Morgen in Vlaanderen. Morgen verschijnt het in een Nederlandse papieren krant. Kennelijk maakt de gedachte iets los.
Waarom is Petrini tegen die bangmakerij? Als we mensen echt van het vlees af willen hebben, werkt zeggen dat je er dood van gaat redelijk goed.Vandaag zegt Carlo Petrini op de website van Slow Food:
Nu zelfs de World Health Organization zwart op wit duidelijk heeft gemaakt dat er een relatie bestaat tussen de consumptie van rood vlees - en, meer nog, het eten van verwerkt vlees - en een aantal vormen van kanker, bevestigt dat slechts wat wat veel wetenschappers, artsen en epidemiologen al veel langer zeiden. Hoewel het nieuwe rapport dus geen onverwacht nieuws bevat, is er vanaf vandaag geen weg terug meer. De wetenschappelijke gemeenschap sluit de rangen. Rood vlees moet voortaan waarschijnlijk kankerverwekkend heten. Verwerkt vlees (worstjes, worst vlees in blik enz.) is kankerverwekkend.
Dit is nogal een simplificatie. Doet die de zaak wel recht? Uiteraard niet, want de WHO wijst er duidelijk op dat alles draait om de hoeveelheden die we eten. Daarom is het zaak zorgvuldig met de zaak om te gaan, omdat niemand gebaat is bij domme bangmakerij.
Vervolgens legt Petrini uit dat we goed, eerlijk en schoon vlees moeten eten dat volgens die drie principes van Slow Food is geproduceerd en verwerkt, maar dat we er wel minder van zullen moeten gaan eten. Petrini legt het WHO-rapport uiteindelijk in drie woorden uit: eet 'minder maar beter' vlees. En dat zei hij eigenlijk altijd al, maakt hij vervolgens duidelijk.
Daar gaan we weer
En daar gaan we weer. Nu moet ik me weer afvragen: waarom is Petrini tegen die bangmakerij? Als we mensen echt minder vlees willen laten eten, werkt bang maken redelijk goed, maar nog altijd maar ten dele. Zet een sticker op een pakje sigaretten en het aantal rokers daalt, maar bij lange na niet tot nul. Sterker nog, ik zie de afgelopen jaren om me heen weer een groeiend aantal mensen met zo'n stinkpeuk. Vooral ook jongere.
Niets aan doen dus. Laat mensen lekker bang worden.
Als de zaken er zo voorstaan, moet geconcludeerd worden dat Petrini gewoon pro rood Ot & Sien vlees is. Hij had immers ook verse plofkip kunnen adviseren. Die werd door de WHO kankerkundig niet in de ban gedaan.
Zelfs met blije koeien is het voortaan oppassen geblazen. Volgens de WHO dan. En blije salami is echt uit den boze. Dus.
Lang leve het tijdperk van de 'politics of emotions', zoals de Britse socioloog Antony Giddens ons moderne leven typeerde!
Fotocredits: Smoking kills, Rob Hogeslag
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ralf, dank voor het lijstje dat niettemin toch maakte!
De laatste twee reacties geven meteen weer wat er nu mis is met dit soort lijstjes, of de statements die nu steeds in het nieuws komen. Het is zelden duidelijk wat de context is, wat de dosis, de groep etc. En dan is het voor de pers cherry-picking, paar feitjes, grove vergelijking (knakworst vs plutonium) en scoren maar. En het ene medium roept nog harder dan de andere. Provoceren = lezers = inkomen...
Nuancering, als die er al is, komt een dag later (zie stuk van Dick V) en krijgt nauwelijks aandacht...
Ik mis hier wel wat quantiteiten, bijv. herfstspinazie schijnt 5000 mgr/kg nitraat te kunnen bevatten, als je dan de dosis van 200 grs dagelijks neemt? Of 10 mgr (of was het picogr?) dioxine binnenkrijgt met een verdacht kippeei? Erger dan ten oosten van de vuilverbranding van Harlingen wonen! Vanmorgen plakje ham bij het ontbijt gehad, oei! Maar wel erna mijn mond gespoeld met slokken thee, dat schijnt het effect te kunnen neutraliseren.
Ralf, ouderwets verbranden op de bbq bij 400 graden C of nieuwerwets garen in de Kamado bij 100 graden C lijkt mij een wezenlijk verschil. Zelfde grote verschil qua carcinogene eigenschappen zie je bij rundvlees afkomstig van dieren die koolhydraten (graan) te eten krijgen of rundvlees van dieren die geen koolhydraten te eten krijgen. We (zij die er over nadenken) moeten niet de fout maken de verkeerde* conclusies te trekken uit onvergelijkbare grootheden.
*heb ik als eens geschreven, voor diegenen die het niet gelezen hebben, nog een keer: in België eten ze vetter dan in Engeland en Amerika, toch komen hart- vaatziektes meer voor in Engeland en de VS dan in België. In Frankrijk drinken ze meer alcohol per hoofd van de bevolking vergeleken met Engeland en de VS. Ook in Frankrijk minder hart- en vaatziektes dan in Engeland en de VS. Braziliaanse mannen en vrouwen gaan 10x meer vreemd dan Engelse en Amerikaanse mannen en vrouwen en ook daar minder hart- en vaatziektes dan in Engeland en de VS. Wat bewijzen deze vergelijkende onderzoeken? Je hoeft je geen zorgen te maken over de inname van vet en alcohol, noch over promiscuïteit, maar je dient bij voorkeur het gebruik van de Engelse taal te vermijden.
Ik ben inmiddels door Dick V gebeld met het verzoek voor een lijstje.... Ik weet eerlijk gezegd niet waarom ik op dit specifieke gebied, want dat wordt een hoog duimzuiggehalte (ben geen epidemioloog...).
Maar ik ben wel benieuwd wat het resultaat zou zijn bij een consumentenonderzoek naar wat is het meest kankerverwekkend (zet op volgorde, dit is alfabetisch) :
- aspartaam
- barbecueën
- cyclodextrine
- dioxine
- ham
- nitriet
- 2-oxo-L-threo-hexono- 1,4-lacton-2,3-eendiol
- spinazie
- uitlaatgassen
- zwavelzuur
Wat is de juiste volgorde ? (als dat al kan ?)