Terwijl de conservatieve Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush eerder deze week de Paus waarschuwde tegen bemoeienis met politiek en economisch beleid, doet Carlo Petrini het omgekeerde.

In een leeswijzer die vanmorgen verscheen op de website van Slow Food suggereert hij dat de Paus zijn encycliek juist een grote politieke rol wil laten spelen.

In zijn tekst prijst Petrini de paus en positioneert hij diens oproep als geheel politiek bedoeld. Petrini schrijft: De encycliek Laudato Si' - Enciclica sulla casa commune (Geloofd zijt gij - Encycliek over de zorg voor ons gemeenschappelijke huis) is zodanig getimed dat hij uitkomt tijdens de Expo in Milaan en de recente gesprekken tussen de paus en vertegenwoordigers van de FAO (er is kritiek dat het thema daarvan, Feeding the Planet, niet aan bod komt). Ook benadrukt de timing het belang van de komende VN-conferentie eind dit jaar in Parijs, die over klimaatverandering zal gaan.

Daarnaast zegt Petrini: Deze encycliek is in de eerste plaats een botte maar onpartijdige realisatie van de werkelijkheid van ons gemeenschappelijke huis, de Aarde en haar rijkdommen... Het is een kristalheldere analyse van hoeveel schade we hebben toegebracht door overal ons ontwikkelingsmodel ondoordacht toe te passen. Daarvoor hebben we ons beleid opgeofferd aan de economie, en de economie aan technologie.

Fotocredits: CatholicNewsService, via Twitter
Dit artikel afdrukken