Ongecastreerde adolescente dieren vertonen onderling zogenaamd rij-gedrag. Ze bespringen elkaar. Hun lustgevoelens kunnen ertoe leiden dat de dieren elkaar verwonden op de rug en flanken.

Het kan ook pijnlijker. Met hun sterke kaken en scherpe tanden kunnen ze in elkaars in opgewonden staat verkerende geslachtsdeel bijten. Op een Duitse website voor dierenartsen wordt daarvan melding gemaakt en worden foto's getoond van beschadigde penissen. De Nederlandse varkensonderzoeker Herman Vermeer bevestigt dat dit 'af en toe wel eens voorkomt op bedrijven die beren mesten'. Een oplossing zou zijn om via veredeling sexueel later ontwakende of minder geïnteresseerde dieren te fokken.

Penisbijten is een fenomeen dat mogelijk een taboe zal blijven in de algemene pers omdat dierwelzijnsorganisaties het liever niet op zullen willen spelen. Het is, letterlijk, een pijnlijk gevolg van dierwelzijnsmaatregelen. Oplossingen kunnen alleen gevonden worden door te erkennen dat we ook naar heersende welzijnsideeën goed gehuisveste dieren intensief houden en voortdurend moeten blijven zoeken naar technisch optimale oplossingen om natuurlijk gedrag te kanaliseren.

Niet welzijn, maar permanente welzijnsinnovatie binnen intensieve houderijvormen zou dan ook het thema moeten zijn dat dierwelzijnsorganisaties op hun agenda moeten nemen. Ook al heeft het sterren, als het publiek het zou weten, wil het vast geen vlees van dieren in wier penis is gebeten.

Fotocredits: Les cochons, Roberto Poveda
Dit artikel afdrukken