Eerder dit jaar dachten veterinaire autoriteiten dat het Porcine Epidemic Diarrhea (PEDv) virus, dat voor een massale biggensterfte zorgt, over zijn hoogtepunt heen was. Dat blijkt niet het geval.

Ondanks het feit dat in de VS inmiddels twee vaccins voorlopig zijn toegelaten om de verspreiding in te dammen, rukt het virus weer verder op. Behalve dat het inmiddels in 31 staten in de VS voorkomt (plus in Canada, Mexico en Japan), is het ook op een groot varkensbedrijf in Ecuador aangetroffen, schrijft Vilt.

Verspreiding via de lucht
Hoe het virus daar precies terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Wel zijn wetenschappers er inmiddels achter dat het virus zich niet of niet alleen via mest, zoals eerder gedacht, of contact tussen levende varkens verspreidt. Het virus blijkt ook gewoon via de lucht te kunnen worden overgedragen. Bij onderzoeken troffen wetenschappers in een straal van 16 kilometer rondom besmette varkenshouderijen virusmateriaal aan. Sinds het aggressieve PED-virus in de VS uitbrak (voorjaar 2013) zijn al miljoenen biggen gestorven en duizenden varkensbedrijven besmet. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen.

Minder varkens gecompenseerd met groter slachtgewicht
Tot en met de maand juli stond de varkensvleesproductie in de VS wel onder druk, maar bleef redelijk stabiel, schrijft Boerderij. In augustus is voor het eerst een forse daling in de productie gemeld. Voor die tijd wisten de varkensboeren hun kleinere aantal slachtingen te compenseren met een groter slachtgewicht, waardoor de productiedaling beperkt bleef (0,3% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013). Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht voor heel 2014 een productiedaling van 1,8% (2013: 10,52 miljoen ton, 2014: 10,30 miljoen ton).

Fotocredits: 'Sleeping', Dan Hughes
Dit artikel afdrukken