Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd vandaag. Vorige maand werd bekend dat Hein Deprez, topman van Greenyard, overnamegesprekken aan het voeren was met David Murdock, de 94-jarige eigenaar van Dole. Met de overname van het op een waarde van €2 miljard geschatte Dole zou Greenyard, dat zelf een beurswaarde van zo'n €1,2 miljard heeft, in één klap zijn omzet verdubbelen naar €8 miljard.

"Ik vind nog steeds dat Dole erg complementair is met Greenyard", zegt Deprez. "Maar op een bepaald moment moet je een lijn trekken als het over de voorwaarden gaat. We hebben ons tijdens de overnamegesprekken omringd met topadviseurs en bekeken hoe Dole kon passen in de strategie van Greenyard. Als je die analyse hebt gemaakt, moet je een lijn trekken." Met andere woorden: de vraagprijs was te hoog. Deprez betreurt het dat de onderhandelingen half december uitlekten. "Dat heeft zeker niet geholpen. Na perslekken ontstaan vaak onrealistische verwachtingen." Wel is hij te spreken over het feit dat Greenyard in beeld was als potentiële overnemer, en over de steun die hij kreeg van de Belgische banken, die "300 procent achter hem stonden".

"Greenyard gaat nu voort met de strategie die we in de afgelopen jaren hebben uitgetekend. De onderhandelingen met Dole stoppen, maar Greenyard stopt niet met door te werken," aldus Deprez. Greenyard verhandelt vers fruit en groenten, diepvries- en conservengroenten en potgrond en is een belangrijke leverancier van onder meer Albert Heijn.
Dit artikel afdrukken