Kinderen zijn dol op de gekleurde ijsdrankjes, maar kunnen door de glycerol last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Door hoge blootstelling bestaat er zelfs kans op glycerolvergiftiging.

Wanneer jonge kinderen een aantal slushies in korte tijd naar binnen slurpen, kan glycerolvergiftiging optreden. Ze raken dan in shock, hun bloedsuikerspiegel duikt onder het normale niveau en ze raken bewusteloos.

Overmatige slush consumptie overkwam in 2021 en 2022 twee kinderen in Schotland die daardoor in het ziekenhuis belandden. Na een risicoanalyse hebben de Schotse en Engelse voedsel- en warenautoriteiten (FSS en FSA) hun richtlijnen aangepast. Het advies luidt om de verkoop van slushies op te schorten.

Glycerol is een vervanger van suiker die het zogeheten slush-effect veroorzaakt: een koel drankje dat net niet bevriest. Door deze toepassing is het gehalte glycerol in de ijsjes veel hoger dan in andere voedingsproducten. Vooral in de zomer is het een populair drankje waardoor je sneller afkoelt dan door gewoon iets kouds te drinken.

In de richtlijnen adviseren de FSS en FSA om consumenten te waarschuwen voor blootstelling aan glycerol. Ook roepen zij producenten op om niet meer glycerol te gebruiken dan nodig is voor een slush-effect. Gratis refills zijn uit den boze op plekken waar juist kinderen worden getrakteerd. De maatregelen gelden specifiek voor kinderen onder de vijf jaar, omdat de effecten van glycerol gerelateerd zijn aan een laag lichaamsgewicht.
Dit artikel afdrukken