Het initiatief komt van drie mannen. Ze heten David Klingen (de bedenker), Bela de Bruin en Andreas Giel.
Ze brengen twee koffies die geen koffie zijn omdat we daar toch al te veel van drinken. Ze willen het opgefokte gevoel dat je kunt krijgen als je er teveel van drinkt, voorkomen. Koffie van chichorei - familie van de witlof - en spelt bevat namelijk geen cafeïne en de grondstoffen om het te maken, worden hier om de hoek geteeld. Vandaar. Daarom ook dronken we het als bakkie troost in armoedige tijden, schreef Trouw dit weekend. 'Koffie uit de oorlog' noemt de krant het.


vlnr David Klingen, Bela de Bruin en Andreas Giel

Klingen stuurde me twee monsters. Ik testte ze dit weekend uitgebreid tegen gewone filterkoffie (waar ik niets mee heb: meestal te schraal om het zurige te kunnen verdragen), Nespresso uit de aluminium cups en espressomachine en arabica-Nespressopoeder uit een potje.

Ik ken chichorei - de 'witlofachtige' wortel waar 'nepkoffie' van gemaakt wordt - van heel lang geleden in Frankrijk. Daar dronken (en drinken nog steeds) mensen chichorei als natuurlijke décaf-koffie.

50% minder cafeïne
Ik herinner me de nootachtige smaak daarvan. Maar ook dat niksige 'blikken' randje in de afsmaak. De Chikko Chichorei Not Coffee heeft daar geen last van. De neppoederkoffie geeft geen kick en is daarom ongeschikt voor dat eerste opwekkende kopje 's ochtends. Hij is prima voor het derde en vierde. Hij heeft niet die vieze zurige kant van gewone filterkoffie, maar juist iets zoetigs en nootachtigs. Ook biedt hij voldoende tegenwicht voor het diepe zwart dat koffie kenmerkt, al zullen drinkers van 20 koppen koffie per dag een kop Chikko af moeten wisselen met een kop echte koffie. Maar da's al een winst van 50% minder cafeïne die mij prima lukte tussen de koppen Nespresso uit de espresso-machine als het kopje espresso van poederkoffie door. Het blijft een vorm van 'koffie' en valt niet totaal uit de toon.

Tegenover mijn, ongetwijfeld mislukte, filterkoffie doet Chikko het prima. Alleen al het zoetje - geen toegevoegde suiker, maar een natuurlijke smaakcomponent van de chichorei - laat me die zurige filterkoffie staan en doorgaan met de hippe armeluiskoffie.

En de speltvariant? Die is minder. Een 'heel ander', maar wat slapperig bakkie, met onvoldoende 'zwart gat'. Ook een hogere dosering lost dat euvel niet echt op. Het kan wel een drankje zijn dat mensen die koffie vies vinden, toch koffie leert drinken. Toch zal dat het doel van Chikko Spelt-'koffie' niet zijn geweest.

Eindoordeel: van mij mag Chikko Not Coffee van Chichorei zeker blijven. Ik vind namelijk dat ik veel te veel koffie drink. Het is aangenaam en lekkerder, dieper van smaak dan de 'blikkerige' chichorée die ik me herinner uit Saint-Aubin-du-Cormier (Frankrijk) waar ik dat spul in 1982 voor het eerst proefde.

Chikko Not Coffee is te koop bij Marqt, de betere koffie- en theewinkels en via Chikko’s eigen webshop.
Dit artikel afdrukken