The New York Times gaf onderzoeksbureau Morning Consult de opdracht 672 leden van de American Society for Nutrition en ruim 2.000 'gewone mensen' te vragen naar hun mening over ruim 100 producten.

Eens
Over een aantal producten zijn de experts en de doorsnee Amerikanen het eens. Producten als boerenkool, olijfolie, amandelen, appels en havermout worden door iedereen als gezond beschouwd. Ook over een groot aantal ongezonde producten zijn ze het eens. IJs, bacon, frietjes, chocolate chip cookies, wit brood en gewone frisdrank vinden ze samen niet gezond.

Wat uit het onderzoek vooral naar voren komt, is dat zelfs voedingsexperts in het duister tasten over wat wel of niet gezond is
Oneens
Tussen die uitersten zorgen allerlei producten voor fikse discussies. Het grootste verschil tussen voedingsexperts en gewone mensen zit in granola-repen (een soort muesli-repen); 71% van de Amerikanen beschouwt ze als gezonde voeding, tegenover 28% van de voedingsexperts. Hetzelfde geldt voor granola zelf met een verschil 80% (leken) ten opzichte van 47% (experts). Ook over kokosnootolie en frozen yoghurt denken de 'gewone mensen' duidelijk positiever dan de experts.

Andersom zijn voedingsexperts enthousiaster over onder meer quinoa, sushi, tofu, hummus, garnalen en wijn dan het publiekspanel.Grote vraagtekens
Experts zijn uiteraard meer op de hoogte van de meest recente onderzoeken, terwijl de 'gewone' mens zich meer laat beïnvloeden door gezondheidsclaims, hypes en andere marketingtechnieken. Daarom denkt het publiek anders over bepaalde producten.

Toch zijn er ook producten waarover binnen de panels mixed feelings bestaan. Zo zijn de voedingsexperts het onderling niet eens of popcorn, varkensvlees, volle melk, steak en cheddar kaas gezond of ongezond zijn. Ook het 'gewone publiek' weet niet zo goed in welke categorie deze producten vallen. Vier ervan bevatten verzadigd vet en de huidige discussies over de (on)gezondheid hiervan zorgen voor verwarring.

Keuzes
Wat uit het onderzoek vooral naar voren komt, is dat zelfs voedingsexperts in het duister tasten over wat wel of niet gezond is. Op de vraag welke voedingsregels experts zelf aanhouden bij hun eigen eetpatroon, zei 25% te kiezen voor het mediterrane dieet. Het overgrote deel zei zich niet aan specifieke regels of restricties te houden.
Dit artikel afdrukken