Voedselexporteurs blijken een hang te hebben naar het belazeren van de kluit. Recent onthielt Eurocommissaris Dacian Ciolos zijn steun aan groenten- en fruittelers ter compensatie van het Russische voedselembargo. Zij probeerden misbruik van de regeling te maken door meer omzet te claimen dan ze ooit hadden afgezet in Rusland.

Maximaal volume al bereikt
Ook kaasexporteurs naar Rusland bijken soortgelijke tactieken toe te passen om steun binnen te halen. De steun voor kaas werd toegekend vanaf 5 september. Door de disportionele claims werd het maximale volume voor opslag (155.000 ton) nu al in zicht.

Volgens de Europese Commissie exporteerden verschillende claimende bedrijven helemaal niet zo veel naar Rusland als ze wilden doen geloven om steun binnen te halen.

Gerichter hulpsysteem
De Europese Commissie kondigde begin deze maand aan te werken aan een gerichter hulpsysteem om fraude voor te zijn. Het gaat om forse belangen. Vorig jaar exporteerde de EU 250.000 ton kaas naar Rusland. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de totale EU-kaasexport. Nederland exporteerde tot voor kort 42 procent van zijn totale kaasexport naar Rusland.

De Commissie handhaaft de steunmaatregel voor boter en melkpoeder. Daar lijkt niet mee te worden gefraudeerd.

Fotocredits: Gatenkaas, Jetske19
Dit artikel afdrukken