“Het kabinet moet zich niet laten gijzelen door de industrie met allerlei beloftes,” zegt PvdA-kamerlid Gijs van Dijk in het AD. Volgens D66-kamerlid Jan Lems zijn Nederlanders de plastic verpakkingen in supermarkten en het zwerfafval zat. Zelf heeft hij weinig vertrouwen in de inzet van de industrie.
België
In België wil de Vlaamse regering wel doorpakken met recycling en statiegeld door de industrie strenger aan te pakken. Daar bedacht de Vlaamse minister Joke Schauvliege het ‘Verpakkingsplan’ waarin staat dat nagenoeg alle verpakkingsmaterialen (blikjes, plastic flesjes en supermarktverpakkingen) in de recycling moeten. Onderdelen van dat plan zijn, na een marathonsessie waarin de Vlaamse ministerraad maar liefst 180 agendapunten afwerkte, nu goedgekeurd door de Vlaamse deelregering. Het besluit wordt naar verwachting in 2019 van kracht. Vanaf dan zijn gratis plastic kassazakjes verboden, zijn herbruikbare bekers op evenementen verplicht en moet de detailhandel onnodige stickers op groenten en fruit verwijderen.
Haalt de industrie deze doelstellingen niet, dan komt er in 2023 een invoering van statiegeld, schrijft Vilt. “Dit is een zeer ambitieus plan om zwerfvuil aan te pakken,” aldus Schauvliege. “En de doelstellingen die aan de sector worden opgelegd zijn echt geen loze beloften.”
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Industrie krijgt 3 jaar proeftijd op om zelf oplossingen voor het zwerfvuil te bedenken.
In Duitsland kreeg de industrie die proeftijd niet want er was geen andere oplossing.
Om daar het systeem eenvoudig te houden, geldt voor alle eenmalige flesjes en blikjes groot of klein, 25 ct. Om fraude te voorkomen worden tegenwoordig barcode, EAN code en nationale statiegeldlogo gescanned. Sinds 2002 zijn er tal van verbeteringen doorgevoerd die misbruik moeten tegengaan. Zo gaat er o.a. een alarm af zodra een flesje met een vislijn snel terug wordt getrokken nadat het gescand is en nog voordat het wordt vernietigd. Naast het reduceren van zwerfvuil is er nog een milieu voordeel: het vervoer van de ter plaatse geplette of vernietigde flessen en blikjes vergt veel minder transport (milieuschade) dan het per woning ongeplet ophalen. Op de automaten zit soms een keuzetoets: geld of goede doel, aan u de keuze.
Maar innovatief Nederland krijgt nog een kans om de Duitsers te overtreffen, wat bij welslagen over 3 jaar wereldwijd een groot succes kan worden. En daar valt heel veel geld mee te verdienen. Zelf geloof ik hier niet in, 'laat een volgend kabinet het maar oplossen' straalt ervan af.
Inmiddels staat frisdrank niet meer in de schijf van vijf, maar wel water, koffie en thee. En als je goed kijkt dan wordt er bij water een kraan afgebeeld en geen flesje of blikje, maar dat zal bar weinig uitmaken.