Niet één blikje of flesje met statiegeldsticker vonden de speciale 'Proper Strand Lopers' terug op het strand van Bredene. De Belgische kustplaats, moe van de immer toenemende bergen zwerfvuil op het strand en de dralende politiek, nam het heft in eigen handen. Van 15 juli tot 15 augustus voerde de gemeente een statiegeldsysteem in bij 3 strandbars. Klanten die daar een blikje of flesje met statiegeldsticker kochten, betaalden €0,20 extra maar kregen dat terug als ze de gestickerde statiegeldverpakking terugbrachten. Het proefproject blijkt een doorslaand succes.
"We hoopten dat 50 à 70 procent van de blikjes en flessen zouden worden ingeleverd, maar het was liefst 90 procent", zegt burgemeester en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe. "Dit bewijst dat statiegeld werkt. Hopelijk volgt de Vlaamse regering ons voorbeeld."

Met de geslaagde proef hoopt Vandenberghe de druk op de Vlaamse regering op te voeren. "Alle politici verkondigen graag dat dit [de bergen zwerfvuil op de stranden, red] zo niet langer kan, maar toch merk ik als Vlaams parlementslid dat sommige partijen de algemene invoering van statiegeld al jaren tegenhouden. [..] Hopelijk geeft het de Vlaamse regering de nodige politieke moed om eindelijk statiegeld in te voeren."

In Nederland geldt sinds 1 juli 2021 een statiegeldregeling voor kleine flesjes. Het afgelopen jaar werd 80% van die statiegeldflesjes daadwerkelijk ingeleverd, iets minder dan het beoogde doel van 90%.

Op 31 december voert Nederland ook statiegeld in op blikjes. Daarbij speelt nog wel een probleem. Het is namelijk nog maar de vraag of "het supermarkten en blikproducenten lukt om tijdig een systeem gereed te hebben voor het inzamelen van de statiegeldblikjes", aldus Distrifood. Er is wel een stok achter de deur: als er per 1 januari 2023 geen statiegeld wordt geheven op blikjes, legt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een dwangsom op die kan oplopen tot €28 miljoen.