De nieuwe Franse premier Gabriel Attal ontving gisteravond de voorzitters van FNSEA (Arnaud Rousseau), de Franse boerenbond, en de jonge Franse boeren (Arnaud Gaillot). Ze bespraken de toenemende spanningen tussen overheid en boeren. Eind vorig jaar protesteerden ze vriendelijk door onder meer de plaatsaanduidingen aan gemeentegrenzen op hun kop te hangen. Ze vonden dat de regering hun wereld en positie op zijn kop zette. Door fiscale maatregelen en strengere milieueisen stijgen hun productiekosten; tegelijk vraagt de overheid aan supermarkten hun prijzen te verlagen en stijgen de importen van met name kippenvlees. Ze zijn bang voor lege handen met een gat erin.

De boeren zijn boos en dat laten ze merken. Van tractoren die door steden als Agen en Perpignan rijden tot blokkades op snelwegen en acties bij belangrijke gebouwen, zoals energiecentrales. De overheid wil de protesten niet met geweld beëindigen, omdat de boeren niets vernielen.

De Franse premier toont begrip voor de boeren en heeft beloofd binnenkort zelf boerderijen te gaan bezoeken om meer thuis te raken in hun wereld. Marc Fesneau, de minister van Landbouw, heeft aangekondigd dat hij binnen een week met belangrijke aankondigingen komt. De Franse regering neemt de frustraties van de boeren serieus.

De onrust is de afgelopen weken duidelijk te merken in Duitsland, maar ook in andere delen van Europa. Van Nederland tot Roemenië en van Polen tot Duitsland, overal voeren boeren actie. In het Westen van de EU zijn ze het niet eens met de stijgende belastingen en de Europese Green Deal. In het Oosten hebben ze last van de goedkope graanimporten uit Oekraïne die via de weg hun land binnenkomen en hun opbrengstprijzen drukken.

In Brussel start woensdagavond de strategische dialoog over de landbouw die Ursula von der Leyen afgelopen najaar heeft aangekondigd.
  • Deel
Druk af