0
Fotocredits: Protesterende boeren bij Clermont, Baptiste Jeannot

Flash VoedselketenFranse boeren blokkeren de wegen, regering overlegt

Franse boeren waren de afgelopen jaren redelijk rustig. Afgelopen najaar begonnen ze bordjes van plaatsnamen op de kop te hangen. Nederlandse boeren hingen de vlag op zijn kop als noodsignaal. In Frankrijk betekende het dat de regering de wereld op zijn kop zette. Het land van de gele hesjes maakt zich al bijna twee jaar druk over lage voedselprijzen vanwege de hoge inflatie. Supermarkten moesten hun prijzen verlagen, vond Parijs. 'Maar wij dan?' vroegen de boeren. 'Hoe kunnen wij nou duurzamer en duurder produceren als de consument juist minder moet gaan betalen?'

De Franse boeren zeggen net als de Duitse dat ze de regelgekte die hen iedere keer een nieuwe duurzame wet of maatregel oplegt beu zijn. Ze ervaren het als willekeur en gemakzucht van een overheid die verduurzaamt, maar geen rekening houdt met hun praktijk en het beleid dat de overheid voert richting de keten die bij boeren inkoopt.

Vermoedelijk geïnspireerd door de acties in Duitsland, is de beer ook in Frankrijk weer los. Boeren blokkeren de snelwegen. Gérald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken, vraagt de prefecten om mild te willen optreden tegen de boze boeren. De nieuwe premier Gabriel Attal spreekt vanochtend met drie betrokken vakministers om over de situatie te overleggen. Het gaat om zijn ministers van Landbouw (Marc Fesneau), van Ecologische Transitie en Leefbaarheid van het landelijk gebied (Christophe Béchu) en Economie (Bruno Le Maire). Eerder deze week liet Attal al weten dat boeren het kind van de politiek van de Franse versies van GroenLinks en de SP zijn.

Onderwijl is in Frankrijk ook aandacht voor het feit dat de Poolse boeren de weg op gaan om goedkoop Oekraiëns graan buiten hun grenzen te houden.

FranceTVinfo - Colère des agriculteurs : le mouvement s?étend sur toute la France, 25 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.