1

Flash VoedselketenDuitse boeren met trekker naar Berlijn, Franse hangen plaatsnamen op hun kop

Het rommelt onder boeren in de twee grote landbouwlanden van West-Europa. De Duitse boeren trokken massaal met trekkers naar Berlijn om te protesteren tegen het wegvallen van de belastingvrijstelling op diesel. De Duitse staat wil er €1 miljard extra door in de schatkist sluizen. De boeren zien het als een aanslag op hun inkomen. Daarnaast zijn ze niet blij omdat milieumaatregelen en beperkingen om bestrijdingsmiddelen toe te passen hun kosten extra verzwaren. Ze zien hun inkomens teruglopen en denken dat de Groene minister Cem Özdemir hen een kopje kleiner wil maken.

In Frankrijk hangen de boeren de namen van plaatsen ondersteboven, een actie die doet denken aan de omgekeerde vlaggen in Nederland vorig jaar. Het gebrek aan perspectief, bochten naar links en rechts, druk van de media, verstikking door de regelgeving en agri-bashing wegen zwaar op het moreel van boeren, zeggen de Franse boerenorganisaties. Wie plaatsnaam-aanduidingen op hun kop hangt moet enig lef hebben: er staat een maximale boete op van €30.000.

Boerenbusiness - Duizenden woedende Duitse boeren de straat op - Nieuws Politiek, 19 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #1
  • 19 dec '23
  • 14:30

In ons departement werden gedurende de nacht van 20-21 november de borden omgedraaid. De organisatoren hadden van te voren de autoriteiten op de hoogte gesteld en woordvoerders van de actie moesten bij het verzamelpunt van de actie waar ook politie aanwezig was hun namen aan de politie doorgeven. Er werd de actievoerders op het hart gedrukt de actie te beperken tot de plaatsnaamborden en het verkeer tijdens het omdraaien niet in gevaar te brengen. Tot nu toe hangen alle borden nog steeds omgekeerd en zijn er geen boetes uitgedeeld.
Franse boeren vinden dat overheid de wereld op zijn kop draait omdat door fiscale maatregelen en strengere milieueisen de productiekosten stijgen terwijl tegelijkertijd de overheid aan supermarkten vraagt prijzen te verlagen en import stijgt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.