Niet verwonderlijk dus dat onverpakt biologisch beter verkoopt. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de brancheorganisatie Comité Biohandel van GroentenFruit Huis en Wageningen UR.
Onderzoek: 20% meer koopt biologisch indien onverpakt
De eerste stap van het onderzoek vond plaats in een virtuele supermarkt, binnen de muren van een echte Hoogvliet supermarkt. Consumenten gingen digitaal winkelen met een boodschappenlijstje. In de virtuele winkel waren zowel verpakte als onverpakte groenten en fruit 'te koop'.
Het aantal consumenten dat biologische producten kocht, steeg met 20% als die onverpakt werden aangeboden. Daarna vond een proef in de praktijk plaats, in alle Hoogvliet-winkels. Ook 'in het echt' bleek de verkoop van biologische groenten en fruit significant te stijgen als de super deze onverpakt aanbood.
Wel of niet verpakken?
Ed van Venrooij van Hoogvliet supermarkten is niet verbaasd over de uitkomst: "De resultaten zijn voor ons zeer herkenbaar, wij hebben al meerdere biologische groente en fruit gewijzigd naar onverpakt en zullen daar in de toekomst ook mee doorgaan.” Albert Heijn luisterde eveneens naar zijn klanten en haalde recent een aantal groenten uit de verpakking, overigens ook niet-biologische.
’België wil herkomst verwerkte groenten en fruit op verpakking’
In België wil de consumentenorganisatie Test-Aankoop juist wel een verpakking om groenten en fruit. Daarop kan dan het herkomstland vermeld worden. Test-Aankoop pleit in De Standaard voor een 'wettelijke verplichting om op verpakkingen van verwerkte groenten en fruit het herkomstland te vermelden'. Volgens Europese verordeningen hoeft dat nu alleen nog maar op onverwerkte producten.
Test-Aankoop stelt dat het weinig zinvol is een herkomstvermelding te verplichten op verse producten, om vervolgens producenten 'dichterlijke vrijheid te gunnen zodra het over verwerkte groenten en fruit en over kruidenmengelingen gaat’. Dat leidt tot vage aanduidingen als ‘EU’ of ‘niet-EU’ of zelfs 'omfloerste bewoordingen of nietszeggend gebazel' zoals ‘product bloeit in het bijzonder in mediterrane landen’. Ook biedt volgens Test-Aankoop ‘geproduceerd in’ of ‘gefabriceerd in’ geen garantie dat het product daar vandaan komt. Het geeft alleen aan waar het product van de band rolde.
Bij de Nederlandse proef met onverpakte biologische producten, loste een sticker dat probleem op.

Fotocredits: ‘stoneledge farms CSA Week ten CLS_5939’, Charles Smith
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou ja, of een verpakking dan meteen zo'n waterdicht systeem tegen fraude is is maar de vraag. Bij datzelfde Hoogvliet gaat het ook wel eens mis. Okay, per ongeluk misschien, maar het laat zien dat verpakken en etiketteren ook geen garanties geeft. Zo'n foutje is snel gemaakt. Bij ons aller Willy Selten ging het ook niet helemaal lekker met de etiketten.
Fraude, Joep! Gewoon ordinaire fraude. Je kunt van alles in die kist gooien; niemand die weet waar het groeide en wie het mest en water gaf.
"Bij de Nederlandse proef met onverpakte biologische producten, loste een sticker dat probleem op." Hoezo is dit ineens een probleem?
Waarom niet gewoon zoals je in de Franse supers ziet. Een bordje bij de kisten met groentes en fruit met prijs, smaak en herkomst; net zoals op de markt. Bovendien zijn er maar weinig groentes waar je een stikker op kan plakken (sla, postelein, raapsteeltjes, radijs, druiven, sperziebonen, tuinbonen, perziken, wortelen, peultjes, champignons bijvoorbeeld). Wel goed lezen, want bij Champignons de Paris staat vaak Polen of Holland als land van herkomst. Maar dat wisten we al van "Brussels lof" en "Duitse biefstuk".
Als bij steekproeven blijkt dat met opzet land van herkomst onjuist wordt vermeld, dan staan de kranten er vol van en voelt de winkelketen zich verplicht om e.e.a.recht te zetten.
Overigens wordt er meer weggegooid als groentes worden voorverpakt. Bij de groenteboer op de hoek kun je gewoon een halve kool, 4 kleine witlofjes, 2 grote (ongekookte) rode bieten, 1 kg groene paprika's en 6 asperges kopen zoveel als je nodig hebt.