"Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft", verklaarde Chrystia Freeland nadat ze aan het einde van vrijdagmiddag de onderhandelingstafel in Namen verliet.

Freeland is de Canadese minister van Handel. Ze gaf aan dat ze de voorbije weken hard en geduldig heeft gewerkt om de laatste Europese lidstaten van CETA te overtuigen en eventuele bezwaren weg te nemen.
Bij haar vertrek zei ze dat Canada "ontgoocheld" is. Ze gaat duidelijk aangeslagen en geëmotioneerd terug naar huis. Freeland: "Ik ben echt heel triest. Het enige positieve wat ik kan zeggen, is dat ik morgen terug thuis bij mijn drie kinderen zal zijn."Ferdi Deville, Hoogleraar handelsrecht aan de UGent, zegt op Twitter dat het nieuws dat Chrystia Freeland, de Canadese minister van Handel, de onderhandelingstafel verlaten heeft niet het einde van CETA betekent. "Waarschijnlijk hoort dit bij het spel van de komende dagen en weken."


Dit artikel afdrukken