De opstelling van de VS motiveert de EU om handelsverdragen met Canada, Zuid-Amerika en Aziatische landen te sluiten. De Mercosur-overeenkomst heeft tot doel industriële Europese goederen te verhandelen naar Zuid-Amerika in ruil voor de toegang van agrarische producten op de EU-markt. Mercosur mag krachtens het verdrag 99.000 ton rundvlees naar Europa exporteren tegen een verlaagd douanetarief van 7,5%. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro.

Ook mogen extra quota van 180.000 ton suiker (riet) en 100.000 ton pluimvee onze kant opkomen. Als tegenprestatie op het gebied van verwerkt voedsel, schrapt Mercosur de belastingen op producten van Europese makelij: wijn (27%), chocolade (20%), gedistilleerde dranken (20 tot 35%), koekjes (16 tot 18%), perziken in blik (55%), frisdranken (20 tot 35%) en olijven. EU-kazen en -zuivelproducten zullen profiteren van 'grote contingenten' zonder belastingen. Op het gebied van non-food zal Mercosur de douanerechten geleidelijk afschaffen op auto's (35%), reserveonderdelen (14 tot 18%), industriële uitrusting (14 tot 20%), chemicaliën (tot 18%), kleding (tot 35%) en farmaceutische producten (tot 14%).

Boeren in de EU, met name de Franse, protesteren al maanden fel tegen de vrijhandelsdeal. Het compromis biedt "een aantal uitdagingen voor de Europese landbouwers", noteert Le Figaro uit de mond van Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan.

Hogan zegt zijn boeren toe dat de Europese Commissie "tot hun beschikking zal staan om hen te helpen". Hij belooft "financiële steun" tot 1 miljard euro "in geval van marktverstoring" maar benadrukt dat die verstoring door de Commissie tot een minimum zal worden beperkt. Hogan: "Om ervoor te zorgen dat deze overeenkomst een win-winsituatie wordt, zullen wij de markt voor Mercosur-producten alleen openstellen voor landbouwproducten op basis van zorgvuldig beheerde quota die ervoor zorgen dat geen enkel product de Europese markt zal overspoelen."


Le Figaro merkt op dat de landbouwpraktijken in Zuid-Amerika sterk verschillen van die in Europa; kostentechnisch valt dat verschil in het nadeel van de EU uit. Hier gelden steeds strengere normen ten aanzien van het gebruik van GMO's, antibiotica in de veehouderij en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere milieu-impacts (zoals uitspoeling van meststoffen). In de praktijk verwacht de krant grijze gebieden die de al (te) dure gemiddelde West-Europese boer het leven weer een stukje moeilijker en zuurder zullen maken.
Dit artikel afdrukken