Kort geleden bepleitte ik dé anti-vetbuik-ontdekking van de eeuw: ga weer eten zoals nog maar kort geleden. In de jaren '60/'70 van de vorige eeuw waren we nog niet dik en aten we alles. Simpel dus. Gewoon terug naar die tijd en klaar is Kees. Je hoeft niemand iets te verbieden. Leuk toch?
Ik kreeg een bijval van een voedingsdeskundige. Twitteraar @LotsofPhotos, die na die jaren geboren werd, was zo geïntrigeerd dat ze het haar ouders vroeg en schreef me het onderstaande.

Als je die tijd zelf nog hebt meegemaakt, zou je dan eens in je geheugen willen graven: wat at en dronk je toen anders dan nu (bijv. nu geen Saroma meer, maar wel Cola Light)?
En hoe at en dronk je toen anders dan nu (bijv. niet op straat, maar één kroket in de maand in plaats van nu 3 per week in het bedrijfsrestaurant)?

Als je die tijd niet hebt meegemaakt: wil je die vraag dan eens stellen aan mensen in je omgeving die 'm wel hebben meegemaakt?

En er dan hier over rapporteren natuurlijk.


@LotsofPhotos schreef mee:

Je verhaal heb ik mijn ouders voorgelegd. Ik vertelde erbij dat ik er in eerste instantie wel wat in vind zitten, maar dat ik verwacht dat het voornamelijk komt door de soberheid en het 'aardappelen, vlees, groente' idee.

Hun reactie was als volgt.
Het was inderdaad vooral aardappelen , groente vlees en stamppotten. Soms ook macaroni ham-kaas al waren er kennelijk ook voldoende mensen die het niet aten of het bereidden als dessert. (Zo heeft mijn schoonmoeder ook nog steeds een hekel aan pasta zonder (voldoende) saus, omdat de pasta die ze als kind kreeg helemaal doorgekookt was en 'droog' geserveerd werd ipv de aardappelen).
Mijn ouders vertelden er wel bij dat zij elke dag vlees te eten kregen terwijl dat bij de minder welvarende gezinnen vaak beperkt bleek tot een (zondag) of twee (woensdag gehaktdag) dagen en als er nog minder geld was er echt voornamelijk aardappelen gegeten werden.
Maar ze vertelden bijvoorbeeld ook dat er veel meer brood gegeten werd. Hele stapels.
Bij mijn ouders altijd belegd met wat ze maar zouden willen, kaas, vlees, pindakaas, hagelslag etc., maar dat er ook vele gezinnen waren waarbij dan bijvoorbeeld de regel was: 1boterham belegd, een zonder, weer een boterham met beleg, een zonder etc. Of dat beleg bijvoorbeeld bestond uit een soort mengsel van varkensvet en stroop.

Mijn ouders (allebei van net na de oorlog) hebben in die tijd ook dikke mensen gekend en hebben wat hun eigen omgeving niet het idee dat het zo erg is toegenomen. Zo vertelde mijn moeder dat haar oma ook haar hele leven steeds dieeten heeft uitgeprobeerd. Zo heb ik mijn oma ook lang gekend en zo ken ik mijn moeder en een hoop tantes nu ook. Ook vonden mijn ouders dat veel mensen wel degelijk meer bewogen toen. Minder mensen hadden een auto en juist meer mensen deden fysiek zwaar werk.

Het kwam er uiteindelijk dus op neer dat ze het niet me je eens waren.
Mensen bewogen over het algemeen meer en mensen die met name wel een normaal gewicht gehad zullen hebben aten vaak door gebrek aan geld heel sober. Het idee van mijn ouders was toch dat wanneer mensen wel voldoende te besteden hadden er ook toen al een bepaald soort van overvloed was aan eten, dat er alleen nog minder invloeden waren uit het buitenland en het eten van de chinees toch voornamelijk het goedkope (voor studenten daarom ook aantrekkelijke) nasi rames, bami rames etc.
Dit artikel afdrukken