De onderwatermuur zou ongeveer de helft van het warme water tegenhouden dat onder de gletsjer stroomt en daar het smeltproces versnelt. Daarnaast verhoogt het de kans dat er ijsmassa bijkomt. Het project zou groter zijn dan enig ander constructiewerk dat de mensheid ooit heeft ondernomen.
Een tweede, eenvoudiger uitvoerbaar ontwerp voorziet in kunstmatige bergen of obstakels op de zeebodem die de aanwas van ijs stimuleren. Volgens de modellen zouden de 300 meter hoge bergen een slagingskans van 30% hebben om een snelle desintegratie van de ijskap te vermijden. Dit in vergelijking met 70% van de onderwatermuur.
De auteurs benadrukken dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen de primaire focus moet blijven om de klimaatverandering te stoppen.
Eerder deze week publiceerden onderzoekers het beangstigende nieuws dat de Vavilov-gletsjer in het Arctische zeegebied van Rusland met een snelheid van maar liefst 25 meter per dag 'beweegt' en 30 centimeter per dag aan dikte verliest. Tot voor kort werd gedacht dat dit soort boven zeeniveau uitstekende ijskappen stabiel waren en dat de smeltsnelheid slechts enkele centimeters per dag zou betreffen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Toch maar wat natuurkunde lessen volgen?
De NRC 24 september 2184: “Steeds meer wetenschappers raken er van overtuigd, dat de afkoeling van de aarde veroorzaakt wordt door enorme hoeveelheid zoet smeltwater van de beide arctische kappen dat de laatste twee eeuwen vrijkwam en een steeds groter deel van de oceanen uitmaakt. Zonnepanelen en windmolens blijken mondiaal onvoldoende in staat de toegenomen zeer lage temperaturen te compenseren. Door bevriezing zijn op het noordelijk halfrond landbouw en veeteelt tot ca. 18 procent teruggedrongen in vergelijking met 1984. De op twee na grootste partij van Nederland, GroenLinks, eist versneld onderzoek naar nieuwe toepassingen van kernenergie.”