Afgelopen zaterdag werd bekend dat de hygiene-condities voor voeding in Engelse ziekenhuizen onder maat zijn. Onhygienische toestanden en zelfs ongedierte blijken eerder regel dan uitzondering:
- 46% van de onderzochte 377 ziekenhuizen bleken 'poor levels of cleanliness' te hebben
- 18% voldoet niet aan de normen voor het bewaren van voedingsmiddelen
- 18% koelt onvoldoende
- 5% gebruikt producten over de verstreken houdbaarheidsdatum heen
- 15% lijdt onder slechte persoonlijke hygiene (zoals het niet wassen van handen)
- 28% kon niet de juiste controle documenten overleggen
Ondanks de veelzeggende foto bij het oorspronkelijke BBC-artikel, had overigens maar 3% last van ongedierte.
De Engelse Voedings- en Waren Autoriteit (FSA) vindt het niet kunnen.
De BBC citeert de FSA als volgt:
The Food Standards Agency said it would be concerned about "any reports of poor hygiene standards in any catering businesses" but that hygiene was of "paramount importance" when serving food to hospital patients.
Vraag: waarom is eten kennelijk zo onbelangrijk in ziekenhuizen? Dat is in Nederland nl. niet anders. Op bezoek in een Frans ziekenhuis, stelde ik gisteren hetzelfde vast. Het ligt dus niet aan het land.
Bron: BBC
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is slecht smakend eten in de grootkeukens niet het gevolg van convenience, grote industriele kookprocessen en warmhoudbakken ???
En misschien is die slechte hygiene wel het gevolg van scherpe aanbestedingsprocessen. De cateraar wordt zo uitgeknepen dat er geen tijd/personeel meer is voor het naleven van een hygieneplan.
Nee, vind ik niet. Slechte hygiene in een ziekenhuis is onvergefelijk.
Slecht smakend eten kan wel het gevolg zijn van focus op hygiene.
Als ik het goed begrijp is de verklaring dus een focus op hygiene. En de slippertjes op het gebied van hygiene een gevolg van het onbelangrijk vinden van eten als eten.
Moet ik het ongeveer zo zien?
Jurgen, da's een boeiend criterium: nog niemand ziek van geworden. Misschien leggen we nl. wel teveel nadruk op hygiene.
De zoon van een kleine supermarktbaas zei me laatst dat ze thuis vroeger altijd de te oude spullen uit de winkel aten. En nooit ziek geworden.
Beestjes zouden me alleen weer een beetje ver gaan. Vooral als het er veel zijn. Maar het komt kennelijk maar weinig voor.
@Dick, ik kan mij voorstellen dat je dat denkt. Hygiëne in de keukens is dermate groot dat ze juist daar op focussen en niet op het voedsel.
Voedselveiligheid en de procedures die daaraan hangen is nodig ivm het o zo heilige HACCP. Daar zijn ze zo mee bezig dat ze vergeten wat de sociale en geneeskrachtige werking van voedsel kan zijn.
@Jurgen, diëtisten bepalen wat je eet. je kunt niet afwijken van de standaard zonder dat je hierover met een diëtist hebt gesproken. Deze mensen zijn vaak zo graat mager dat je het wel kan vergeten dat je iets extra's kan krijgen. Immers het huidige dogma; obesitas, gezond eten en vooral niet te veel, speelt hier een bepalende rol.