Na Kerst en Oud & Nieuw puilen de winkels van Franse etenswarenverkopers nog steeds uit. Niet van de kant-en-klaar maaltijden, maar van de 'andere' spullen die ze voor die periode aanslepen. Bij mijn lievelingsdiscounter Provenc'Halles in Bédarieux trof ik een enorme keuze in kleine aardappels, van Rattes tot Vitelottes die wij truffelaardappelen noemen. We namen een van de andere knolgewassen mee die de discounter had laten aanrukken, oca's (Oxalis tuberosa Molina). We pakten ze uit het kistje op de foto. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kunnen uitstekend geteeld wordt in Frankrijk, maar ook in Nederland. Ze kunnen nl. prima tegen de vorst en kunnen tot heel laat in het jaar vers geoogst worden.

Je kunt ze rauw eten. Ze hebben een sappig mondgevoel en smaken fris en zurig. Zurig als zuring, maar dan met de knapperigheid zonder de hinderlijke zware zetmeligerigheid van een rauwe aardappel. Ze smaken lichtvoetig en lessen als het ware je dorst. In dunne plakjes doen ze het vast prima rauw door een salade of met een dressing van olijfolie en knoflook. Wij gaarden ze mee met een hele kip in de oven, zodat ze gaarden in het vet van het beest. Ze waren verrukkelijk met witte Vin de Savoie. Het is een aardappelig fris knolletje. Je kunt ze ook koken zoals een aardappel. We hebben het niet geprobeerd, zonde van het water, de energie en het gemak.Maar nou heel wat anders. Ze bleken behoorlijk te 'lopen' in die Franse winkel. Is er dan geen Nederlandse of Vlaamse teler die op het idee is gekomen om zulke lekkernijen te 'zetten'? Die vijf die er allemaal 4 hectares van naast hun aardappels zetten, moeten er toch veel beter van kunnen leven dan van de aardappelen waar ze geen ruk voor krijgen. Verandering van spijs doet tenslotte eten en het is nog kant-en-klaar ook. Even wassen en hup in de oven, liefst bij die hele kip die ook al kant-en-klaar is en veel goedkoper en veel lekkerder is dan die altijd gortdroge filets.

Iets voor Aldi? Of toch maar de Lidl? Delicieux Oca's, u-weet-wel het huismerk van Lidl. Seizoensgroenten die de anderen vergeten.




image

Dit artikel afdrukken