image

Mijn supermarkt heeft het behoorlijk te pakken met zijn AOC-liefde. Alles wat er in AOC te krijgen is, leggen de vakkenvullers neer en dan vaak met een bordje erbij: "AOC!". Want AOC is streek en kwaliteit tegelijk. Zo liggen er naast zoute Normandische AOC-boter en allerlei AOC-kaasjes nu ook AOC-walnoten: Noix de Grenoble, zie www.aoc-noixdegrenoble.com. Volgens de site helpen ze tegen alle enge welvaartziekten van nu en zijn ze te krijgen in de rassen Franquette, Mayette en Parisienne. Als honden uit een Disney-film, of lettertypes van Porchez.

Toch mogen noten eigenlijk niet gegeten worden. Ze staan niet op de Schijf van Vijf, want 659 KCal/100 gram. Het Voedingscentrum deelt ze in bij de ongezonde snacks. Je moet eerst je schijfspullen naar binnen werken, dan mag je van de overgebleven calorieën een beetje uit de band springen. Maar, zeg ik dan, olijfolie staat in de tabel op 820/100 ml en plantaardige olie staat WEL in de Schijf van Vijf. Op de prominente plek vooraan op half zes. Zelf eet ik helemaal geen 100 gram noten per dag net zo min als ik 100 ml olijfolie drink. Wie doet dat wel? Ik kraak de noten met mijn waterpomptang, wat energie vergt en vooral de graai-en-dooreetreflex voorkomt.. Ik loop er helemaal voor naar de markt.. En dan eet mijn culivogel Idrom ook nog een groot deel op. De AOC-noten hebben we overigens nog niet geproefd.

Verder zijn noten ook nog eens goed voor het brein, volgens zowel regulieren als kwakzalvers (en vooral volgens wetenschappers van de Universiteit van Grenoble). En de Kretenzers hebben hun eiland vol geplant met notenbomen, want daardoor worden ze allemaal honderd. Ook door de 70 gram olijfolie die ze per dag nuttigen. In de Positieve Piramide van Hoenderdos liggen ze gelukkig wel, in piramidetermen zo op de hoogte van de kamer van de koning.

Het Voedingscentrum moet lekkere producten met goede eigenschappen liefdevol omarmen, net als mijn supermarkt.
Dit artikel afdrukken