Het gaat vooral om particulieren die zelf een kalf of lam (laten) grootbrengen omdat ze dan zeker weten dat het vlees op hun bord een goede herkomst heeft. Ook zijn er internetcollectieven of vriendengroepen die gezamenlijk een dier houden dat ze laten slachten en delen. Wouters: "Als je een stuk verpakt vlees in de supermarkt koopt, weet je niet wat er allemaal achter zit. Als je zelf een dier verzorgt, weet je wat voor voeding er is ingegaan, wat voor medicijnen, enzovoorts. Daarnaast smaakt het ook beter omdat er veel moeite voor is gedaan. De beleving is anders."
Dat laatste onderschrijft Wouter Slors, die al jaren met vrienden een aantal schapen houdt. Hij vergelijkt zijn manier van dieren houden met een "een moestuin, maar dan met schapen". Ook Slors benadrukt het prettig te vinden waar zijn vlees vandaan komt.
De kiloprijs van 'zelf geslachte dieren' ligt iets hoger dan de prijs van vlees in de supermarkt. "Maar dit vlees is veel lekkerder", besluit Slors.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vroeger bij ons op de boerderij werd wel eens een (oudere) kip geslacht voor eigen gebruik: vastpakken, kop op het hakblok en er in 1x afhakken. Daarna liep het lichaam nog wel een tijd lang rond...
Niet dat ik het mijzelf zie doen; ik ben te hypocriet om zoiets goed te kunnen volbrengen.
En ik ben gewoon een mietje.
Maar eerst kip verdoven op eigen erf en dan doden?
Zijn de zenuwen niet meteen afgesneden (door de direct afgehakte kop)?
Volgens Roemeense Agnes worden daar zo'n 2 miljoen dieren (meer dan 30% van nationale totaal) gewoon op of achter eigen erf gehouden en geslacht, prima toch? geen dieronvriendelijk gesol met het dier naar de slachterij ergens, gewoon op het erf gekeeld, onder veel gespartel en gegil, dat wel, maar ondanks dat veel diervriendelijker dan bij ons. Maar!!! Roemenie is sinds kort ook Europees land, met europese wetten over slacht en keuring, hoe nu??? Als ik het goed heb, is er een uitzondering bedongen voor Roemenië, het mag dus gewoon nog wel thuis (maar Agnes weet dit beter), al is er geen sprake zoals bij ons van een nieuwe trend, het is daar gewoon: de zon ging op en de zon ging onder, en de boer (of huisslachter) snijdt zoals immer gewoon zijn varken de keel door! Hoeveel varkens worden er wereldwijd gewoon op het erf gekeeld? Ik schat nog steeds meer dan 50%!
Ook in Roemenië wordt het smaakaspect van eigen slacht gebruikt in de lobby voor legale huisslacht, fabrieksvarkens zouden lang niet zo goed smaken! En de heerlijke balkenbrij willen ze ook vooral niet missen met Kerstmis!
Ach ja Wouter, de dood en de particulier. Zou de kip minder lijden denk je, met zo'n doe-het-zelf inslaapding? Of is het helend voor het geweten van de man die achter zijn schuurtje terug wil naar de tijden van knots en berenvel? Zouden we de kip er wel een dienst mee bewijzen, met een apparaat bij de Praxis met handleiding: hoe slacht ik mijn eigen kip? Zouden we het toch niet beter aan die vakman overlaten? Beste garantie voor succes.
En als je terug naar Ice Age wilt; je kunt ook noten gaan zoeken.
Nick Trachet, zie je daar wat in voor Culinair Ontdekt?
Neerhof in Belgie vraagt inmiddels meer dan 400 euro voor het apparaat. Het is te zien, na in het zoekvakje van neerhof.be in te tikken: electronarcosetoestel. Erg mededeelzaam zijn ze niet bij Neerhof. Een enkel plaatje, geen uitleg.
Misschien moet onze correspondent Nick Trachet er heen met een Mechelse koekoek voor een test. Ja we moeten verder, weten is eten.