Clostridium difficile laat zich moeilijk met antibiotica remmen. Daarom is er gezocht naar andere behandelingen. Zogenaamde 'fecale bacteriotherapie', ontlastingstransplantatie, zou uitkomst kunnen bieden. Donorontlasting van een gezond familielid wordt als een soort probioticum ingebracht in de darm van een geïnfecteerde patiënt. De getransplanteerde poep moet de oorspronkelijke beschermende darmflora te vervangen. Een flinke dosis gezonde, beschermende bacteriën, direct op de plaats van bestemming, blijkt zeer effectief. Maar het klinkt als behoorlijk jakkes.
Vandaar dat er een schonere oplossing is bedacht: kunstpoep. Onderzoekers van de Canadese University of Guelph hebben kunstpoep gemaakt met alleen bacteriën die bijdragen aan een gezonde darm. Ze maken hun RePOOPulate door maar liefst 33 soorten darmbacteriën in een 'ingewandensimulerende robot' (de Robo-gut) te kweken. Het resultaat is een super-probiotische namaakdrol die er aanzienlijk beter uitziet en ook beter ruikt dan een echte drol. Bij twee patiënten van wie de darm met rePOOPulate van nieuwe flora werd voorzien, was de diarree snel over en verdween C. difficile uit hun systeem. De kunstpoepbacteriën hadden zich wel lekker genesteld.
Kunstpoeptransplantaties zijn dus veelbelovend. Niet alleen omdat ze 'schoon' zijn - omdat de kunstpoep wetenschappelijk wordt samengesteld, is het risico dat er ongewild toch 'foute' bacteriën met de donorpoep meekomen veel kleiner of zelfs nonexistent. Ook kan er per ziektegeval een specifieke bacteriemix op maat samengesteld worden. De nu gepresenteerde cases zijn nog te beperkt om definitief te concluderen dat in plaats 'jakkes poep' een keurig klinisch bacterieshot met succes kan worden ingebracht. Maar de mogelijkheden van kunstpoep als donorpoep voor ontlastingstransplantaties tekenen zich al wel af. En zeg nou zelf: je hebt toch liever gekweekte beestjes in je darm dan de poep van een naaste, hoe dierbaar die je ook is?
Fotocredits: four12leafclover
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op zich niet iets nieuws, wel dat ze het met een mengsel van een groter aantal bacteriën doen. En zeker veelbelovend. Je mag het alleen geen probiotica noemen, tenzij ze de definitie veranderen. Die zegt nog steeds in alle mogelijke definities dat het gaat om oraal genomen bacteriën. En dat doen ze hier toch niet... (net zomin overigens met de 'probiotische' tampons) en lijkt me ook niet echt lekker.
Wouter DH, zo dacht ik ook al. Kan iets dat geen voedsel is, een probioticum heten?
Dit is artsenij, ,therapie, maar geen voedingskunde s.s. (wel relevant voor foodlog).
Ik schreef het vroeger al. De XIXde eeuw hielp de volksgezondheid (in de praktijk, even niet over theoretisce inzichten: die lopen meestal voorop) met fysische scheikundige middelen: ether, alcohol, listerine: ontsmetting, sterikiseren. In de XXste eeuw kwam de "hygiënische revolutie" en steeg de volksgezondheid met zeep en antibiotica. In de aanloop naar de XXIste eeuw zien we dat bacteriën en virussen de volgende stap naar een gezond leven vormen (bacteriofagen, bacteriële dips en nu dit)
En de voedingsleer? Die moddert verder aan. Volgende eeuw misschien?
Probiotica via de anus dus. Zal daar wel een gezondheidsclaim (of medische claim) voor verkregen kunnen worden door de EFSA ...