De EHEC uitbraak zorgde vorig jaar voor grote paniek omdat lang onduidelijk bleef waar je nu precies ziek van werd, hoe de besmetting tot stand kwam en hoe deze resistente bacterie alsnog onschadelijk gemaakt kon worden. Na verschillende speculaties met catastrofale economische gevolgen - voor de telers van komkommers, tomaten, sla, spruiten en kiemgroenten - werd uiteindelijk duidelijk dat slechte mensenhygiène aan de besmetting ten grondslag lag.

Congresvoorzitter dr. Nicole van de Kar (UMC St. Radboud) stelt op Niernieuws: 'Het gaat om een fecale besmetting. Lange tijd is gedacht dat die veroorzaakt werd door het eten van onvoldoende verhit vlees. Dat bleek maar één van de mogelijke oorzaken te zijn. Inmiddels weten we dat de besmetting met deze E.coli bacterie ook plaats kan vinden door bijvoorbeeld bemesting van landbouwgrond, water waarmee akkers geïrrigeerd worden of door onvoldoende gewassen fruit. Er zijn veel diersoorten die de EHEC-bacteriën bij zich kunnen dragen, maar de grootste besmettingsbron wordt gevormd door runderen. In Nederland draagt 10 tot 15% van de runderen EHEC bij zich.'

Resistente E.coli bacteriën blijken bovendien behoorlijk lang buiten het menselijk (of dierlijk) lichaam te overleven. Boerderij wist te melden dat Ierse onderzoekers sporen van resistente E.coli bacteriën gevonden hadden in de bodem van alle twintig door hen onderzochte bedrijven en resistente bacteriën konden opkweken uit monsters van zeven bedrijven. EHEC bleek in de bodem zes tot negen weken in leven te kunnen blijven.

Moeten we nu allemaal heel bang zijn? Wist u bijvoorbeeld dat de tomaten van een beroemd ketchupmerk uit Portugal komen en bewaterd worden met rivierwater waarin de fecale resten komen van mensen die wat meer antibiotica - en dus meer EHEC-risico - gebruiken dan wij in Nederland?
Of zullen we onze hoop maar vestigen op het congres, waar de trialresultaten gepubliceerd zullen worden van het eerste medicijn dat mogelijk EHEC-HUS kan genezen?

Fotocredits: Sint Katelijne Waver
Dit artikel afdrukken