Er bestaan vele verschillende stammen van de E.coli bacterie. De meeste soorten zijn onschadelijk en komen van nature in onze darmen voor. Een klein deel van de E.coli stammen is ziekteverwekkend. Ze produceren een gif en veroorzaken met name diarree en buikkrampen. Recent ontdekten wetenschappers dat de ‘goede’ E.coli stammen reageren op de ‘slechte’ stammen. Volgens Futurity pakken hun ontmoetingen niet gunstig uit.

Symptomen voorspellen
Amerikaanse onderzoekers spoten bij muizen zowel een ziekteverwekkende E.coli (O157:H7) als een goedaardige E.coli in. De muizen die beide soorten E.coli toegediend kregen, werden zieker dan muizen met alleen de ziekteverwekker. Kennelijk zorgen de goede bacteriën er voor dat de ziekmaker meer gif produceert.

“Het onderzoek suggereert dat sommige onschadelijke E.coli stammen in onze darmen kunnen interacteren met ziekteverwekkende E.coli op een manier die de hoeveelheid gifstoffen die de ziekteverwekker produceert, vergroot of juist vermindert", zegt onderzoeksleider Edward Dudley op Futurity. Aan de hand daarvan valt te bepalen hoe ziek iemand wordt van een E.coli-infectie of zelfs of deze verkeerd gaat aflopen." Daar is dan niet meer voor nodig dan een ontlastingsmonster dat inzicht geeft in de samenstelling aan onschadelijke E.coli stammen.

Antibiotica werken niet
Op dit moment is er nog geen werkend medicijn tegen E.coli-infecties. Antibiotica werken niet en geven de ziekteverwekker alleen maar ruimer baan. De onderzoekers hopen dat de kennis over de wisselwerking tussen de verschillende soorten E.coli de weg opent naar medicijnen die een infectie daadwerkelijk kunnen bestrijden. In die zin is de ontdekking dat 'goede' bacteriën een slechte invloed hebben, een stap voorwaarts in de richting van betere diagnoses en werkende medicijnen.

Fotocredits: 'E.coli bacteria', NIAID
Dit artikel afdrukken