Tijdens de PCA-aardappeldag in Oudenaarde meldde handelshuis HZPC dat het ontwikkelen van een nieuw aardappelras een zaak is van een lange adem en veel geld. Het kost meer dan 10 jaar en 1,5 miljoen voor een nieuw ras op de markt gebracht kan worden. HZPC maakt onderscheid naar aardappelen die afgestemd zijn op de wensen verschillende eindafnemers: de retail, de foodservice en de fastfood.

Ondanks die hoge drempels is de aardappelsector volop in ontwikkeling. Bij diezelfde gelegenheid werd bekend dat de Amerikaanse voedselproducent J.R. Simplot werkt aan een aardappel die geen acrylamide produceert bij het bakken, schrijft Boerderij.

De Belgische brancheorganisatie Belgapom maakt zich hier grote zorgen over, omdat de Amerikanen via genetische manipulatie acrylamide uit de aardappel aan het halen zijn. Binnen de EU is dat geen toegestane techniek. Een GMO-acrylamide-vrije aardappel zou een ernstige bedreiging vormen voor de Belgische aardappelexport buiten de EU. Belgapom breekt dan ook een lans voor een 'snelle toelating' van cisgenese als veredelingstechniek. "Dan kunnen veel sneller gewenste eigenschappen worden ingebouwd".
Dit artikel afdrukken