De absolute grens van het menselijk leven kreeg wereldwijd aandacht door een wonderlijk voorval.

Laten we eerst onderstaande grafiek bekijken. Daarop staan alle oudste mensen ter wereld vermeld vanaf de eerste die geregistreerd werd.

In de loop der tijd werd de oudste levende mens steeds een beetje ouder. De redenen daarvan: hogere welvaart, betere gezondheidszorg en ook een betere registratie van ’s werelds oudjes.

grafiek oldest persons
Graphic by SportsAnalyticsGuy op Reddit

Wat opvalt is dat de langstlevende van nu maar 3 jaar ouder is dan de eerst geregistreerde langstlevende. De hoogste leeftijd ooit kruipt maar beetje bij beetje omhoog in de grafiek. Dan weer is er iemand de oudste die jonger is dan de vorige werd. Dan wordt er weer iemand een pietsje ouder dan de alleroudste tot dan toe.

Het oudste worden gaat met kleine sprongetjes, binnen een heel krappe marge.

Behalve die ene Franse mevrouw Jeanne Calment, die 122 jaar oud was toen ze in 1997 overleed. Ze was toen 7 jaar ouder dan de oudste recordhoudster voor haar. Niemand is tot op heden ouder geworden dan zij. Ze werd een beroemdheid in Frankrijk, ‘de oma van iedereen’. Ze was in 1875 geboren in Arles en had daar Vincent van Gogh nog gekend.

Jeanne was Yvonne
Hier klopt iets niet, dacht de Russische wiskundige Nicolay Zak. Hij ontdekte allerlei ongerijmdheden in haar levensverhaal. De gegevens in haar paspoort kwamen niet overeen met haar uiterlijk. De winkel van haar vader waarover ze vertelde had niet bestaan. Toen ze naar het bejaardentehuis ging, vernietigde ze al haar foto’s en documenten. En ze zag er verrassend jong uit voor haar leeftijd.

Zak kon geen andere conclusie trekken dan dat Jeanne niet zo oud was als ze zei dat ze was. Was zij wel wie ze zei dat ze was? Nee, zegt Zak, tot verbijstering van allen die haar adoreerden en zagen als een symbool van de natie, een legende. Jeanne was haar dochter Yvonne, beweert Zak.*

Volgens de gegevens van de burgerlijke stand overleed Jeanne’s dochter Yvonne in 1934. Maar niet Yvonne overleed, volgens Zak, maar haar moeder. Yvonne nam haar identiteit over, hoefde geen successiebelasting voor de erfenis te betalen en werd 122. Terwijl ze in werkelijkheid 99 was. Ook niet piep, maar zeker niet stok.

* The Verge betoogt dat er nog geen op biologische principes gebaseerd bewijs is voor de maximale levensduur van een mens. Daarom zou Zaks bewijs voor de identiteitsfraude van dochter Calment 'zwak' zijn.
Dit artikel afdrukken