12
Fotocredits: "Portrait of Cod", August Linnman, via Wikimedia, CC-BY-SA-2.0

FlashOnterecht blij met oude kabeljauw

Hoogstzelden kom je nog een kabeljauw van meer dan een meter tegen. Vorige week ving technisch visserijonderzoeker Pieke Molenaar aan boord van de viskotter TX 3 er een paar tegelijk, waaronder een exemplaar van 1,14 meter lang en 21,6 kilo zwaar. Het nieuws haalde de kranten. Kabeljauwen kunnen wel 25 jaar oud worden en dan een gewicht van tientallen kilo's bereiken. Hoe ouder en groter (ze kunnen 1,50 meter lang worden), hoe meer eitjes en nageslacht ze produceren. Volgens een Britse schatting uit 2011 zwemmen er in de Noordzee minder dan 100 kabeljauwen die ouder zijn dan 13 jaar (tegen 191 miljoen eenjarigen, maar die zijn nog niet geslachtsrijp). Zo'n grote vangst is dus slecht nieuws.

De Telegraaf - Een kabeljauw van 21,6 kilogram met een lengte van 1,14 meter, zo groot worden ze zelden gezien, 12 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #12
  • 15 feb '22
  • 5:03

Dat snel geld verdienen niet zo'n goed idee is?

Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #11
  • 14 feb '22
  • 23:47

Nick, wat heeft men in het noorden bijgeleerd sinds men daar de zee vrijwel had leeggevist wat betreft kabeljauw? En daarna toen men kwispelde dat de bestanden weer waren hersteld en bleek dat het in hoofdzaak om één generatie vissen ging? Is kabeljauw daadwerkelijk weer hersteld sindsdien? Oprechte vraag.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 14 feb '22
  • 9:24

Nick, ik wou dat je een functie bij de Nederlandse Consumentenbond en bij het Voedingscentrum had, dan zou de keuze een stuk eenvoudiger worden en komen we wellicht van die alles overheersende pangasius af.

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #9
  • 14 feb '22
  • 7:31

Kabeljauw wordt ernstig beheerd, dus eet er.

Paling zou ik niet eten, dat is nu een levend fossiel.

Sliptong is geen soort, wat bedoel je?

Rog? Niet alle roggen. Hier in de Vlaamse visveilingen hebben de vissers afgesproken om nog slechts drie soorten rog aan te voeren, soorten die het goed doen: stekelrog (Raja clavata) , blonde rog (Raja brachyura) en gevlekte rog (Raja montagui). Koop dus eventueel rog die in België is geland (ik weet niet wat de afspraken in NL zijn). Er zijn verder nog een tiental roggensoorten in onze viswateren.

Blauwvintonijn? Welke soort? Ik ken er drie: atlantische (Thunnus thynnus), daar gaat het vrij goed mee, Noordelijke Pacifische (Thunnus orientalis) deed het goed, maar de laatste jaren wat minder, en Zuid Pacifische (T. maccoyii): ronduit bedreigd. Maar eerlijk gezegd, ik zie nooit blauwvintonijn in de viswinkel. Die gaat bijna allemaal naar Japan. Verder leven er nog een tiental soorten. Hier in onze winkels vind je vaak geelvin- (T. Albacares) en in Bretagne langvintonijn (T alalunga).

Gamba's? wat bedoel je daarmee? Er bestaan meer dan honderd soorten tropische garnalen, gekweekte en wilde, grote en kleine. Ik weet van geen soort die bedreigd is (ze hebben een heel snelle levenscyclus).

Zeebaars? Gek he, dertig jaar geleden sprak niemand over zeebaars. Waar komt die zo plots vandaan? De overheden zijn voorzichtig, maar het vissen erop is erg gegeerd bij amateurs, dus die bestanden zijn moeilijk te beheren. Maar goed, er zijn er niet zoveel van als kabeljauw. en men probeert te begrijpen wat de dynamiek is van het beest. Denk erom dat de meeste zeebaars in de winkel werd gekweekt, in Italië, Turkije of Griekenland.

Zeeduivel wordt goed in het oog gehouden binnen Europese wateren. Ook daarvan bestaan meerdere soorten. In al die jaren ziet men geen daling van de vangsten.

Maar wat ik uit je schrijven af kan leiden, is dat je koopt op prijs en in filet. Dat is vragen om bedrogen te worden. filets worden opgezwollen met water (zeker in China) en dan teruggestuurd naar Europa, want in China vangt men geen kabeljauw.
Koop NOOIT vis zonder kop noch vel en je zal niet bedrogen worden. En koop geen diepvries, dat is de grootste verzekering tegen gesjoemel.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #8
  • 13 feb '22
  • 22:41

Nick #7 Is inderdaad 'Theragra chalcogramma' en wordt door de Duitse consumentenorganisaties aangemoedigd in plaats van kabeljauw. Ook de Nederlandse Consumentenbond adviseert: 'Vermijd niet-duurzame soorten: dit zijn paling, kabeljauw, sliptong, rog, blauwvintonijn, gamba’s, zeebaars en zeeduivel. ' (link)
Kabeljauw is veel duurder en geeft daarmee het gevoel van schaarste.

Kabeljauw via China.
Voorheen kocht ik kabeljauw filet (diepvries) tot ik op de zak China zag staan. Heb de leverancier gevraagd of de vis daar vandaan komt. Het antwoordt was dat de kabeljauw alleen voor de kleinverpakking even naar China gaat alvorens bij ons in de supermarkt te belanden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.