In 2005 begonnen 3 Afrikaanse individuen een rechtszaak tegen Nestlé en zijn toeleverende handelspartners, ADM en Cargill.

Ze claimden als kind uit Mali naar Ivoorkust te zijn gesmokkeld en daar als kindslaven in de cacaoteelt te werk te zijn gesteld. Ze dienden hun rechtszaak in de VS in. Aan het Amerikaanse rechtssysteem dus om vast te stellen of de zaak rechtsgeldig is.
Daar zijn de afgelopen jaren verschillende stappen in gemaakt.

Amerikaanse rechter kwam toch tot uitspraak
In 2010 besloot een lagere rechtbank dat Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie hadden voor misbruik begaan door bedrijven buiten Amerikaans grondgebied. Maar daar gingen de klagers tegen in beroep, en dat leidde in december 2013 tot een uitspraak van de 9th Circuit Court of Appeals dat bedrijven wel vervolgd konden worden onder de Alien Torts Statute. Daar kunnen buitenlandse klagers in het Amerikaanse rechtssysteem terecht met zaken rond de schending van mensenrechten. De klagers herformuleerden hun aanklacht en vorige week kwam de uitspraak dat Nestĺé, ADM en Cargill wel degelijk vervolgd mogen worden omdat zij - bij hun streven naar de laagste productiekosten - kindslaven op de cacao-plantages hebben 'getolereerd'.

Nestlé acht uitspraak niet terecht
Hoewel de aangeklaagde bedrijven zelf geen cacao-plantages hebben - en daarom niet aansprakelijk denken te zijn - kopen ze wel regulier hun cacao bij de cacaoboeren in. Daarmee 'hebben ze in werkelijkheid de cacaoproductie in Ivoorkust in handen', zegt de voorzittend rechter in de beroepszaak, op FoodNavigator.

Nestlé en Cargill reageren teleurgesteld op de uitspraak, maar vol vertrouwen dat zij uiteindelijk in het gelijk gesteld zullen worden. Een woordvoerder voor Nestlé zegt het als volgt: "Wij blijven geloven dat de rechtbank de juiste beslissing nam toen de zaak in 2010 afgewezen werd. De beslissing van de beroepsinstantie heeft betrekking op louter procedurele kwesties en is niet bepalend voor de aantijgingen tegen Nestlé, die onbewezen blijven. Nestlé volgt en respecteert het internationale recht en tolereert geen illegale of discriminerende arbeidsomstandigheden."

Fotocredits: cacaoboon, Rog01
Dit artikel afdrukken