Ditmaal is het favoriete kinderdrankje Nesquik aan de beurt, meldt Reuters.

Twee suikerzakjes
Het voedingsmiddelenconcern lanceert deze maand de nieuwe poeders. Ze bevatten per twee lepels 10.6 gram suiker. Dit is bijna één eetlepel suiker. Voor de chocolade-versie betekent dit een suikerafname van 15 procent. Het suikergehalte van de poeder met aardbeiensmaak vermindert met 27 procent. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen worden helemaal uit de producten verbannen.

Naast de poeders worden ook de kant-en-klare dranken aangepakt. Een 8-ounce portie - een kopje van 237 m]l - bevat straks 10.6 gram toegevoegde suiker in. In totaal bevat zo'n portie 22 gram suiker doordat er lactose in zit, een suiker die van nature al in melk zit.

Suikerbom?
Rob Case, president van Nestle’s drank divisie, zegt dat Nesquik de hoeveelheid melk die kinderen consumeren verhoogt. ‘De algemene consensus is dat gearomatiseerde melk een geschikt product is indien geconsumeerd in verantwoorde hoeveelheden’, aldus Case. Per portie bevatten de poeders straks ongeveer 43 kcal. Volgens de Amerikaanse richtlijnen is dat ongeveer een derde van de aanbevolen maximale inname toegevoegde suikers voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Een rapport uit 2011 van de Yale Rudd Center for Food Policy and Obesity beveelt voor dezelfde kinderen slechts een hoeveelheid van 15 gram toegevoegde suikers, of 60 kcal aan.

Worden gezondheidsexperts hier blij van?
Nestlé’s hervormingen zijn vergelijkbaar met die van andere grote voedingsmiddelenbedrijven. Gezondheidspleiters zijn niet overtuigd, meldt Reuters. Michael Jacobson, uitvoerend directeur van het Center of Science in the Public Interest, vindt het een mooie stap in de goede richting, ‘Maar het is niet een enorme overwinning voor voeding’. Wat hem betreft kunnen ouders Nesquik beter niet in huis halen.

Fotocredits: ‘Nesquik Crayola promotion’, Mike Mozart[/i
Dit artikel afdrukken