Nestlé herformuleert zijn producten. Het bedrijf wil zich wereldwijd inzetten voor voeding, gezondheid en welzijn. Gezondheidsvoorvechters vinden het niet genoeg.
Ditmaal is het favoriete kinderdrankje Nesquik aan de beurt, meldt Reuters.
Twee suikerzakjes
Het voedingsmiddelenconcern lanceert deze maand de nieuwe poeders. Ze bevatten per twee lepels 10.6 gram suiker. Dit is bijna één eetlepel suiker. Voor de chocolade-versie betekent dit een suikerafname van 15 procent. Het suikergehalte van de poeder met aardbeiensmaak vermindert met 27 procent. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen worden helemaal uit de producten verbannen.
Naast de poeders worden ook de kant-en-klare dranken aangepakt. Een 8-ounce portie - een kopje van 237 m]l - bevat straks 10.6 gram toegevoegde suiker in. In totaal bevat zo'n portie 22 gram suiker doordat er lactose in zit, een suiker die van nature al in melk zit.
Suikerbom?
Rob Case, president van Nestle’s drank divisie, zegt dat Nesquik de hoeveelheid melk die kinderen consumeren verhoogt. ‘De algemene consensus is dat gearomatiseerde melk een geschikt product is indien geconsumeerd in verantwoorde hoeveelheden’, aldus Case. Per portie bevatten de poeders straks ongeveer 43 kcal. Volgens de Amerikaanse richtlijnen is dat ongeveer een derde van de aanbevolen maximale inname toegevoegde suikers voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Een rapport uit 2011 van de Yale Rudd Center for Food Policy and Obesity beveelt voor dezelfde kinderen slechts een hoeveelheid van 15 gram toegevoegde suikers, of 60 kcal aan.
Worden gezondheidsexperts hier blij van?
Nestlé’s hervormingen zijn vergelijkbaar met die van andere grote voedingsmiddelenbedrijven. Gezondheidspleiters zijn niet overtuigd, meldt Reuters. Michael Jacobson, uitvoerend directeur van het Center of Science in the Public Interest, vindt het een mooie stap in de goede richting, ‘Maar het is niet een enorme overwinning voor voeding’. Wat hem betreft kunnen ouders Nesquik beter niet in huis halen.
Fotocredits: ‘Nesquik Crayola promotion’, Mike Mozart[/i
Dit artikel afdrukken
Twee suikerzakjes
Het voedingsmiddelenconcern lanceert deze maand de nieuwe poeders. Ze bevatten per twee lepels 10.6 gram suiker. Dit is bijna één eetlepel suiker. Voor de chocolade-versie betekent dit een suikerafname van 15 procent. Het suikergehalte van de poeder met aardbeiensmaak vermindert met 27 procent. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen worden helemaal uit de producten verbannen.
Naast de poeders worden ook de kant-en-klare dranken aangepakt. Een 8-ounce portie - een kopje van 237 m]l - bevat straks 10.6 gram toegevoegde suiker in. In totaal bevat zo'n portie 22 gram suiker doordat er lactose in zit, een suiker die van nature al in melk zit.
Suikerbom?
Rob Case, president van Nestle’s drank divisie, zegt dat Nesquik de hoeveelheid melk die kinderen consumeren verhoogt. ‘De algemene consensus is dat gearomatiseerde melk een geschikt product is indien geconsumeerd in verantwoorde hoeveelheden’, aldus Case. Per portie bevatten de poeders straks ongeveer 43 kcal. Volgens de Amerikaanse richtlijnen is dat ongeveer een derde van de aanbevolen maximale inname toegevoegde suikers voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Een rapport uit 2011 van de Yale Rudd Center for Food Policy and Obesity beveelt voor dezelfde kinderen slechts een hoeveelheid van 15 gram toegevoegde suikers, of 60 kcal aan.
Worden gezondheidsexperts hier blij van?
Nestlé’s hervormingen zijn vergelijkbaar met die van andere grote voedingsmiddelenbedrijven. Gezondheidspleiters zijn niet overtuigd, meldt Reuters. Michael Jacobson, uitvoerend directeur van het Center of Science in the Public Interest, vindt het een mooie stap in de goede richting, ‘Maar het is niet een enorme overwinning voor voeding’. Wat hem betreft kunnen ouders Nesquik beter niet in huis halen.
Fotocredits: ‘Nesquik Crayola promotion’, Mike Mozart[/i
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Bert, een interessante vraag is, of eencellige eiwitproductie milieuvriendelijker is. In feite is een koe (of een varken) een bijzonder efficiente bioreactor.
Het gaat om de hoeveelheden, uiteindelijk is alles giftig als je er maar genoeg van inneemt. Voor consumenten wordt het steeds lastiger om "voeding" te herkennen. De verplichte ingrediëntendeclaratie op verpakte voedingsmiddelen helpt hier helaas niet aan mee.
@Martijn van der plas... Zoals Midas Dekker ook eens zei.. Voor de toekomst moeten we naar lagere "dier"soorten.. voor ons eiwit.. Niet naar de zoogdieren met gelijkende emoties. Meer naar eencellig. Waar we geen dier in herkennen waar we ons zelf op kunnen projecteren.
Insecten lijken voedingtechnisch wel heel compleet maar de goorheid staat ons tegen. Mij helemaal vanwege dat ik daar heel veel oncontroleerbare besmetting van verwacht in grootschalige teelt.. Een zieke koe kunnen we nog wel herkennen.. Een koe waarschuwt ons zelf. Teken zijn ook heel erg besmettelijk.. Net een koe met para-tbc, name it.
Voor mij eet ik van alles gewoon wat. Geen verboden. Niet veel van iets. Alles waar je net niet dood van gaat wordt je misschien sterker. En suiker is ook niet slecht.. lees gratis : "In defense of sugar" op amazon van auteur, Joey Lott.. www.amazon.com .
@Bert, daarmee leg je keurig het dilemma bloot. Het lijkt er steeds meer op, dat optimaal gezond betekent: veel vet, veel eiwit. En dat dat dus betekent: duurder, milieubelastender, en meer dierenleed, is dus een dilemma.
Ik ben er voorstander van, om dit dilemma onder ogen te zien, ipv net te doen alsof koolhydraten wel gezond zijn.
Nou, ja geef ze dan maar sinaasappelsap !? Hoeveel suiker zit daar in ? Ik weet het niet.
Of geef ze een kop tee met een suikerklontje of met twee mini-suikerklontjes.
Gelukkig heb ik geen kinderen. Heel erg moeilijk lijkt me dat. Om de middenweg te bewandelen. Laat staan om volledig in de suiker-bashing te geloven en handelen. Vroeger mochten ze geen vet. Nu ook geen suiker. En eiwit willen we ze niet geven want we zijn tgen dierenleed.
Groenten en soya.. Oh, ja. Soya was ook niet goed voor de hormonen.. en allergeen.
Brood is ook niet goed.
Keuze-stress.