Als doorgewinterde francofiel ben ik geïndoctrineerd met de Franse culinaire traditie waarbinnen ganzen- en eendenlever volkomen geaccepteerde, ja zelfs onmisbare feestingrediënten zijn. Dierenleed? Dat is in Frankrijk volstrekt geen issue. Hier liggen de zaken op z’n zachtst gezegd anders. Berichten over ‘diervriendelijke’ foie gras blijven helaas enigszins discutabel, dus waarom deze Kerst niet eens deze nep-versie geprobeerd? Van kippenlevertjes kun je namelijk ook een heerlijk smeuïge paté maken waarbij zelfs leverhaters hun vingers aflikken. Inderdaad, er gaat een vrij absurde hoeveelheid roomboter in, maar het moet natuurlijk wel een béétje zondig blijven. Met als bonustip zelfgemaakte melbatoast, want zelfs dat is een fluitje van een cent. En veel lekkerder dan welk toastje-uit-een-pak dan ook.

Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje van ± 0,5 l inhoud:
- 300 g kippenlevertjes
- 200 g boter (kamertemperatuur)
- 75 g ontbijtspek
- 2 takjes verse tijm
- 3 sjalotjes
- 1 knoflookteen
- 1 glaasje medium dry sherry (of cognac, calvados, armagnac, marsala…)
- zout en peper uit de molen

Maken
Snipper de sjalotten en knoflook. Snij/knip het spek in stukjes en ris de tijmblaadjes van de takjes. Smelt 50 g roomboter in een warme koekenpan en fruit sjalotten/knoflook op laag vuur 10-15 minuten, voeg halverwege spek/tijm toe.
Maak intussen de kippenlevers schoon: spoel af onder de kraan, dep droog met keukenpapier en snij alle zeentjes, vliesjes en dingetjes weg. Zet het vuur hoog, doe de levertjes in de pan en bak ze al omscheppend tot de rauwe kleur verdwenen is. Let op: ze moeten vooral smeuïg blijven. Roze dus van binnen, niet grijs. Blus af met de sherry en laat op laag vuur nog even 2-3 minuten sudderen.
Laat iets afkoelen en pureer glad in de keukenmachine. Voeg de resterende 150 g zachte boter toe plus zout en royaal versgemalen peper en maal net zo lang tot het een mooie, volstrekt gladde massa is. Proef op zout en peper want weet: bij koud serveren zwakken de smaken af.
Giet in een mooi (paté)bakje en laat minstens een paar uur of de hele nacht opstijven in de koelkast. De dag erna het lekkerst. Niet ijskoud serveren; haal een kwartier van tevoren uit de koelkast. Ongeveer een week houdbaar.

Zelfgemaakte melbatoast
Rooster casinoboterhammen niet al te bruin onder de hete ovengrill, draai halverwege om. Snij de korstjes eraf. Leg een hand plat op elke boterham en klief voorzichtig met een mes doormidden tot je twee dunne helften hebt. Snij die diagonaal doormidden tot decoratieve driehoekjes. Leg die met de ongebakken kant naar boven eventjes terug onder de grill tot ze kleuren en decoratief omhoog krullen. Bijblijven, het gaat razendsnel! Serveren op een mooie schaal met het bakje paté in het midden.

Je vindt meer van Karin op haar site Koken met Karin.

Fotocredits: Karin Luiten
Dit artikel afdrukken