De veestapel in de EU gebruikt volgens het rapport jaarlijks 500 miljoen ton veevoer. Daarvan wordt 75% geïmporteerd uit vooral Zuid-Amerika. Europa is een van de belangrijkste eindbestemmingen voor soja.

GMfreeze is een alliantie-organisatie tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. Eind mei liet het een rapport verschijnen waarin forse conclusies werden getrokken:

• RTRS gecertificeerde soya levert geen enkele verbetering aan 'duurzaamheid' en draagt niet bij aan de verbetering van productiemethoden
• RTRS certificering is slechts een officiele goedkeuring van de gangbare praktijken van soja producenten
• Er is geen bewijs dat het bestaan van RTRS enige bijdrage heeft geleverd aan het tegengaan van ontbossing, een verstandiger gebruik van gewasbeschermingsmethoden of de bescherming van leefgemeenschappen van lokale bevolking
• GM RoundUp Ready soja productie wordt per definitie klimaat-vriendelijk en goed voor de bodem en verantwoord waterbeheer genoemd

Simpel gezegd is GMFreeze tegen GM gewassen maar óók tegen het wekken van associaties bij het brede publiek die niet kloppen met wat het zich voorstelt bij verantwoordelijke soja. Daarmee verwijt GMFreeze de aan RTRS verbonden Nederlandse NGO's Wereld Natuurfonds, Natuur & Milieu en Solidaridad mee te werken aan green washing. Vlees met RTRS soja is niet duurzaam te noemen, zegt GMFreeze.
In Nederland is de organisatie Gifsoja actief, die nadrukkelijk wat zij beschouwt als het verraad van Solidaridad aan de orde stelt.

Op dit moment worden de (bulk)stromen die de grote marktpartijen willen verduurzamen gebaseerd op RTRS-soja. Geconcludeerd mag worden dat de oude NGO's worden afgewisseld door nieuwe, nu de oude - volgens de nieuwe - deel van het 'systeem' zijn geworden.

Dat lijkt het werkelijke nieuws. Het zou weleens een klap in het gezicht kunnen worden van die grote partijen die nu denken dat ze het goed met 'de NGO's' hebben geregeld. NGO's heb je in pluche-varianten die, zoals het WNF, op de stoel van de regering willen gaan zitten en in straatvarianten die vanuit sentimenten van mensen worden gevoed. De vraag is aan welke kant de publieke opinie uiteindelijk gaat staan.

Fotocredits: Clover_1, Clover walks through a soy field

Dit artikel afdrukken